Les treballadores de RTVE han denunciat aquest dimecres un boicot per part de la direcció de la corporació per evitar que participin a la vaga feminista de demà. Segons avança Vertele, l'adjudicació de serveis mínims obligatoris estaria sent arbitrària i en alguns casos s'estaria penalitzant les dones "amb l'objectiu d'invisibilitzar la vaga".

Denuncien que hi ha casos en què, en seccions formades majoritàriament per homes, la direcció ha col·locat una majoria de dones en els serveis mínims. Per exemple, la secció d'esports, formada per 15 homes i 5 dones, tindrà uns serveis mínims de dos dones i un home. A la secció de societat, hi treballaran cinc dones i només un home i, a política, seran tot dones. També cal recordar que el total de la plantilla està format per un 40% de dones i un 60% d'homes.

Al ser una cadena pública, RTVE estableix uns serveis mínims per garantir la cobertura informativa essencial que li correspon com a servei públic. La branca de CCOO a RTVE recorda que "els treballadors designats estan obligats a complir amb els serveis mínims, i rebre el salari d'acord amb això, sense perjudici que en cas de no estar conformes podrien impugnar la decisió davant els jutjats socials".

Tot i això, la negativa "injustificada" podria suposar una sanció per falta molt greu "que pot acabar amb un acomiadament".

Res de vaga "feminista"

Normalment, els serveis mínims s'estableixen mitjançant un acord entre els sindicats, la direcció i el comitè de vaga, però de cara al 8-M no hi ha hagut acord. Segons les treballadores, el principal problema ha estat per la proposta del Comitè de Vaga d'informar els espectadors d'alguna manera que la programació s'alterava per "la vaga feminista". L'empresa, però, es va negar a fer servir la paraula "feminista".

Davant la impossibilitat d'arribar a un acord, ha estat el ministeri d'Hisenda qui ha establert els percentatges de serveis a cada àrea a través d'una nota publicada al BOE.