Segons el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, el servei de Rodalies català està a punt del col·lapse. Segons les dades de Territori, durant el període del 2012 al 2016, hi va haver un total de 1.597 incidències, un 52%, a conseqüència de problemes a la xarxa ferroviària. 

Segons els enginyers, aquesta dada demostra que cal més inversió i una millor gestió per evitar el col·lapse del servei. El Col·legi ha avisat que pròximament està previst que arribin més trens d'alta velocitat , el corredor del mediterrani, nous accessos a l'aeroport i el nou servei EVA i les infraestructures no estan preparades. L'estació de Sants, per exemple, té les vies al límit i una circulació molt congestionada i no podria fer front a l'arribada de nous serveis,

"Hi ha un problema de capacitat ara mateix. Totes les actuacions que s'estan fent ara i estan previstes augmentaran el nombre de circulacions, que actualment ja són prou denses a la xarxa de Rodalies", ha afirmat el president de la Comissió Logística del Col·legi Enginyers, Sergi Saurí, en declaracions a TV3. Per aquest motiu, els enginyers defensen un acord tècnic entre l'estat central, la Generalitat, l'àrea metropolitana i els ajuntaments implicats.