Ha desaparegut una caixa forta vinculada a Francesc Macià. Així ho ha assegurat aquest dilluns la plataforma Salvem Casa Vallmanya, l’associació que lluita per restaurar la residència de la família de l’expresident a Alcarràs (Segrià). “Aquest cap de setmana s’ha fet evident de nou l’agònic avenç del procés de degradació de Cal Macià; a l’avenç del ràpid procés degeneratiu iniciat els darrers mesos a partir de l’obertura d’un gran esvoranc a la teulada de la coberta principal, cal sumar-hi, des d’aquest cap de setmana, un nou espoli del patrimoni lligat a la casa i a la memòria del president”. El cas és que dissabte o diumenge va desaparèixer la caixa forta de la marca Arcas Soler que hi havia en el seu interior. 

La plataforma que vetlla perquè aquesta antiga casa sobrevisqui també ha denunciat que tant l’Ajuntament d’Alcarràs com el Departament de Cultura havien estat advertits que a l’interior hi havia aquesta caixa forta. De fet, l’actual propietari de la casa hauria assegurat a aquesta associació que l’administració no hauria contactat encara amb ell per trobar una millor ubicació a aquesta caixa forta. Salvem Casa Vallmanya assegura en una nota de premsa que l’alcalde d’aquest municipi del Segrià va assegurar als mitjans de comunicació que el consistori faria el possible per reubicar aquesta caixa forta vinculada a la família del president Francesc Macià.

“Entenem que tota la responsabilitat del que ha passat ha de recaure sobre les tres administracions implicades, Ajuntament, Diputació i Departament de Cultura, que s’han mostrat des de fa mesos incapaces de protegir aquest patrimoni, malgrat les desenes d’advertiments rebuts sobre la importància i magnitud d'aquest”, assegura la plataforma. En aquest sentit, lamenta que fins ara aquestes administracions s’han “negat a una solució per salvar la casa familiar del president Macià que es troba en situació límit”.

20220424 195142
L'habitació on hi havia la caixa forta, ara buida

“Lamentem profundament l’immobilisme i la manca d’interès i proactivitat d’uns i altres, propiciant uns fets que ens avergonyeixen com a societat i que posen davant del mirall als seus representants polítics, i fem de nou una crida a les tres administracions a no deixar passar ni un dia sense acordar una solució que passi per preservar la casa”, afegeix el text.

Una llarga lluita 

La plataforma Salvem Casa Vallmanya fa temps que reivindica la necessitat de conservar aquest edifici. Fa un any es van manifestar sota la pluja més d'un centenar de persones. En un comunicat posterior a la concentració, els artífexs de la mobilització posaven en relleu que d'aquesta manera volien pressionar l'Ajuntament perquè executés l'opció de compra que té sobre l'immoble, demanant que es deixi d'"excuses econòmiques i de tota índole sobre l'adquisició". El cas, però, és que la Casa Vallmanya segueix en mal estat, i aquesta plataforma insisteix a restaurar-la.