Un nou esvoranc a la teulada la coberta principal de la casa Vallmanya (Alcarràs), antiga residència de la família de Francesc Macià, ha fet saltar totes les alarmes. "S’ha fet evident l'agònic avenç del procés de degradació de Cal Macià-Casa Vallmanya", ha denunciat el col·lectiu Salvem Casa Vallmanya en un ample de premsa. 

La situació és extremadament agònica segons el col·lectiu. "Al parer dels nostres tècnics, la caiguda de la coberta principal ja és qüestió de setmanes, a tot estirar i, amb ella, s’arrossegarà probablement la resta de l’estructura principal que sustenta la casa", han afirmat des de Salvem Casa Vallmanya. Si les prediccions es confirmen, podria ser una sentència de mort definitiva per l'edifici.

L'interès per la conservació de l'antiga casa de la família del president Macià s'ha estès per l'acció divulgadora del col·lectiu i pel suport que hi ha mostrat personalitats de la política catalana. Sense anar més lluny, l'expresident Quim Torra, ha expressat la seva solidaritat amb el col·lectiu. 

TUIT  Torra casa vallmanya

Assenyalant les administracions 

Salvem Casa Vallmanya reclama que l'immobilisme de totes les administracions quedi en el passat, igual que "els càlculs partidistes". La mala gestió de l'administració és, per l'entitat, el motiu pel qual s'ha arribat a l'estat actual, el qual qualifiquen de "paràlisi absoluta" i "resignació".

En un comunicat han reclamat que les tres administracions responsables "s’asseguin de forma urgent per trobar una fórmula de compra de la Casa i una solució que passi, almenys, per aturar la caiguda de la casa i executar-ne l’apuntalament necessari". També asseguren que si una administració es nega a participar en la recuperació de l'espai, això no serveixi d’excusa per a les altres dues. 

Finalment, interpel·len directament a l’alcalde, Jordi Janés, al president de la Diputació Joan Talarn i a la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Els demanen "no demorar ni un segon més la situació i a convocar dilluns a una trobada urgent de les tres administracions amb un únic punt a l’ordre del dia: actuació urgent per salvar casa Vallmanya".

Per altra banda, el passat febrer la Diputació de Lleida va obrir la porta a col·laborar en la recuperació de l'edifici. Tot i això, va demanar que fos l'Ajuntament d'Alcarràs que fes la primera inversió per adquirir l'immoble. A principis d'any,  el president de la diputació, Joan Talarn, es va reunir fa un mes amb l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés, i amb els membres de la plataforma per mostrar el compromís de la institució. Per això quan el consistori va afirmar el contrari Talarn va expressar la seva sorpresa  

Una llarga lluita 

Salvem Casa Vallmanya fa temps que reivindica la necessitat de conservar aquest edifici. El passat abril es van manifestar sota la pluja més d'un centenar de persones. En un comunicat posterior a la concentració, els artífexs de la mobilització posaven en relleu que d'aquesta manera volien pressionar l'Ajuntament perquè executés l'opció de compra que té sobre l'immoble, demanant que es deixi d'"excuses econòmiques i de tota índole sobre l'adquisició".

Casa Vallmanya   ACN

Manifestants concentrats davant de la casa Vallmanya per reclamar que s'inverteixi per a la seva recuperació / ACN

El mes de desembre iniciativa popular també va reactivar la recollida de firmes per salvar el recinte en saber que un empresari havia comprat la casa del president Macià a Prats de Molló (Vallespir) i n'havia cedit l'ús a una entitat que s'encarregarà de la rehabilitació i gestió de l'immoble. 

 

Imatge principal: Exterior de la casa Vallmanya / Salvem Casa Vallmanya