El restaurant clandestí a la prefectura de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) a Mortalaz, Madrid, regentat pels mateixos policies que cobraven com si fossin antidisturbis però treballaven de cuiners no havia passat cap inspecció sanitària en els últims anys, ja que no consta en els registres de l'Ajuntament. Ara, però, s'ha sabut que la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals i Associació Social de la Policia Nacional no només sabia de l'existència d'aquest restaurant secret i amagat al soterrani, sinó que el setembre del 2022 van visitar les instal·lacions de la prefectura en el marc d'unes visites rutinàries anuals per comprovar que les dependències complien amb el que marca la normativa del cos. Així, tot i que van revisar les instal·lacions, van negar-se a examinar aquesta cuina il·legal en què policies s'encarreguen d'elaborar els menús diaris dels seus companys i també de la seva neteja. 

Així, segons publica The Objective a través de fonts policials, els funcionaris van rebutjar entrar a l'espai, ja que, tal com haurien reconegut, "si hi entraven, haurien de tancar" la cuina. Això és així perquè aquesta no segueix cap mena de mesura de seguretat ni de sanitat, ja que mai no ha hagut de superar una inspecció. "Van passar de llarg, ja que sinó, haurien de tancar-la, però coneixien perfectament les condicions en la qual està. Fa molts anys que no passa controls", continuen les fonts. Les comprovacions es van fer només al menjador, que es troba una planta per sobre de la cuina. Cal tenir en compte que els menús dels comandaments no es feien al mateix espai, sinó en una oficina reconvertida que tampoc compta amb les mesures de seguretat necessàries.

Estris de cuina oxidats i insectes a les piques 

Per intentar esquivar la polèmica, des de la Direcció General de la Policia es manté que l'establiment només s'empra quan se celebren actes multitudinaris a Madrid que provoca que milers d'agents es desplacin fins a la ciutat per participar en els operatius, quan poden arribar a servir 800 policies. Amb tot, en el dia a dia, la xifra es redueix a 200, ja que el restaurant funciona al marge de la llei i pràcticament cada dia, segons publica The Objective: el seu benefici mensual són 10.000 euros al mes, amb una recaptació mensual que arriba fins als 20.000 euros. 

Els policies ho tenen clar: els professionals de riscos laborals tenien raó quan deien que si entraven dins la cuina l'haurien de tancar, perquè, efectivament, no passaria ni un sol control de salubritat. Els policies antidisturbis (que cobren com a tal) reconvertits a cuiners treballen en unes condicions deplorables, amb utensilis i estris de cuina en molt mal estat, bruts i amb restes d'òxid, fet que faria impossible que passessin una inspecció de sanitat. En algunes de les fotos que els agents han filtrat es veu una manca d'higiene i a la màquina de cafè automàtica han hagut de col·locar un bidó cobert de brutícia, les parets tenen taques d'humitat i a les piques hi ha insectes.

El cap dels antidisturbis ja havia estat investigat pels seus desplaçaments 

A més, aquest divendres el mateix mitjà que ha destapat l'escàndol de la cuina també informa que Francisco López Gordo, el comissari en cap de la UIP entre 2018 i 2019 ja havia estat al punt de mira d'Afers Interns. En aquell moment era el cap d'una comissaria de la Policia Nacional, a Cadis. Aquesta unitat va investigar-lo per fer ús del cotxe oficial durant els caps de setmana per visitar a la seva família a Madrid. Després de la investigació, es va concloure que el policia mantenia reunions relacionades amb la seva feina durant les seves escapades de cap de setmana, i per tant es va arxivar la causa.