L'Ajuntament de Barcelona començarà a retirar els altars de La Rambla aquest dilluns a la nit. Una setmana i mitja després dels atemptats, el consistori ha decidit començar a retirar les flors i altres objectes dipositats a la Rambla en memòria a la víctimes dels atacs. Això sí, es deixarà un documentarà tots els elements per "patrimonialitzar-los" i s'habilitarà un espai memorial temporal únic en l'inici de La Rambla perquè els ciutadans puguin continuar expressant les seves condolences

Així ho ha explicat aquest dilluns el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha destacat en roda de premsa que s'està fent una feina "artesanal i acurat" per documentar els 131 espais memorials, incloent tots els que s'han col·locat a La Rambla, i que s'ha creat un registre i un catàleg exhaustiu dels cartells, les espelmes, els peluixos, les banderes, les flors, globus i resta d'elements.

Juntament amb conseller tècnic del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, Pisarello ha assenyalat que aquests elements s'han de retirar per "restaurar certa normalitat" a La Rambla i garantir l'activitat comercial, la seguretat i la mobilitat en la via, i perquè diversos estan deteriorats, després que hagi passat més d'una setmana des que es van començar a col·locar després de l'atropellament massiu.

La retirada dels objectes i missatges començarà a les 22.30 hores d'aquest dilluns i acabarà durant la nit, començant pel mosaic de Joan Miró per continuar després cap a la plaça Catalunya amb les tasques, en les quals participaran unes 30 persones supervisades per l'Arxiu Municipal i el Museu d'Història de Barcelona (Muhba).

Preservar una mostra

Pisarello ha detallat que s'ha fet una documentació fotogràfica de tot el material i que els tècnics decidiran quins elements es preserven i com seran accessibles per als ciutadans -tant en format digital com en exposicions-, i ha avançat: "Tot està documentat, però no tot es podrà preservar. Intentarem guardar una mostra representativa".

L'espai únic que s'habilitarà es mantindrà el temps que es consideri necessari -"la ciutat i qui la visiti ha de poder expressar" les seves condolences- i les seves dimensions hauran de permetre que sigui compatible amb la mobilitat i la normalització de l'activitat comercial i de la vida quotidiana del passeig, pel que s'aniran retirant elements si s'excedeixen aquestes dimensions, ha explicat Pisarello.

Aquesta proposta de documentació i retirada ha estat elaborada per un equip de la primera tinença d'Alcaldía, la direcció d'Història i Memòria, el districte de Ciutat Vella, la direcció de Comunicació, el Muhba i l'Arxiu Municipal de Barcelona; el Muhba s'encarregarà dels objectes retirats, i l'Arxiu de custodiarà els escrits.

Pisarello ha anunciat que els llibres de condolences que s'han firmat presencialment en l'Ajuntament es digitalitzaran -inclou 18.000 firmes- i formaran part també d'aquest patrimoni, i ha recordat que el llibre virtual continuarà obert un mes més atesa la quantitat de missatges rebuts, 29.000 fins al moment.

Memorial per les víctimes

Després d'expressar les seves condolences per la mort aquest diumenge d'una de les ferides en l'atemptat, ha recordat que a mitjà termini s'instal·larà un memorial a La Rambla, la ubicació del qual i característiques no s'han decidit perquè s'hauran d'abordar dins del pla especial de La Rambla, ja aprovat, i amb el comissionat de Programes de Memòria i la Taula de Memòria del districte de Ciutat Vella, que incorpora a agents socials afectats, com a les associacions de veïns.

Preguntat per aquesta "senyalització memorialística", Rabassa ha insistit que encara no està definida perquè s'ha de comptar amb la participació de molts actors, inclosos els grups municipals, i ha assegurat que s'ha mantingut un contacte continu i fluid amb els afectats, comerciants i veïns de La Rambla.