La suspensió d'operacions de l'espai aeri en part d'Espanya i Catalunya d'aquest divendres a conseqüència de l'entrada en l'atmosfera de les restes d'un coet xinès incontrolat han produït retards  de 30 minuts de mitjana en els vols afectats, segons ha confirmat a Efe el director d'Operacions del gestor de la navegació, Enaire, Xavier Benavent. El responsable d'Enaire ha explicat que, durant 40 minuts, entre les 9.37 i les 10.17, ha estat tancat tot l'espai aeri en l'òrbita del coet, que ha afectat els aeroports de Madrid, els de Barcelona, Lleida i Reus, així com els de Saragossa i Valladolid, encara que els aeroports en si no s'han tancat. El gestor aeronàutic, seguint les recomanacions de l'Agència de Seguretat Aèria Europea (EASA) i les directrius de la cèl·lula interministerial liderada pel Departament de Seguretat Nacional, ha establert aquesta franja de seguretat.

El coet xinès, Long March 5B, que ha amenaçat l'espai aeri de l'Estat, ha creuat tota la península Ibèrica, amb un recorregut de 1.200 quilòmetres, des del nord de Portugal, passant a 80 quilòmetres al nord de Madrid i amb sortida per Catalunya.

El coet ha provocat el retard de 300 vols 

Aena ha informat a través de Twitter que no s'han produït cancel·lacions de vols, però sí retards: dels 5.484 vols programats, 300 han experimentat demores. L'aeroport més damnificat per l'aturada ha estat el de Barcelona- El Prat, que ha patit 159 retards, per la seva banda, Balears també ha patit prop de 30. En concret, en l'Aeroport del Prat s'han vist afectats amb retards 157 vols de passatgers i de càrrega, dels quals 66 han experimentat una demora superior als 15 minuts. Respecte a Girona, el tancament ha afectat dos vols amb sortida i destí Londres-Stadsted amb un retard d'una hora i mitja, mentre que a Reus (Tarragona), l'operativa no coincidia amb la franja horària d'afectació.

A Cantàbria el pas del coet ha provocat el retard d'un vol en l'aeroport Seve Ballesteros-Santander. En concret, s'ha retardat el vol Santander-Madrid, amb sortida prevista a les 9.00 hores, que finalment ha aterrat en la capital a les 11.00 hores. La resta de vols han operat amb normalitat en l'aeroport de Santander, al qual, per la mateixa causa, ha hagut de ser desviat el Bilbao-Màlaga, que havia d'haver aterrat en l'Aeroport de Loiu (Bilbao). En aquest aeroport han arribat amb retard alguns vols com el de Sevilla, Alacant, Istanbul o Lisboa, mentre que també han sortit més tard uns altres com els previstos amb destinació Madrid.

Els aeroports ja estaven alertats

Benavent, en declaracions a Europa Press, ha explicat que des de fa uns cinc dies els organismes internacionals d'alerta, als quals Enaire està subscrit, havien avisat de l'entrada d'aquest coet en l'atmosfera. En concret, l'entrada no controlada en l'atmosfera del coet ha estat monitorada en tot moment per organismes com el Centre d'Operacions i Vigilància Espacial (COVE), la European Aviation Crisis Coordination Cell (EACCC), el European Union Space Surveillance and Tracking (EUSTT), el United States Space Command, la Agència Espacial Europea i Eurocontrol, entre d'altres.

En ser un fet previst, l'entrada del coet ha estat monitorada en tot moment pels gestors de navegació aèria, en aquest cas Enaire, que seguint les recomanacions de l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA), ha "netejat" de trànsit la zona afectada pel pas del coet, amb un marge de 100 quilòmetres cap al nord i altres 100 quilòmetres cap al sud durant 40 minuts amb l'objectiu d'evitar que algun fragment pogués col·lidir amb un avió.