Les dificultats en l'accés a l'educació de nens i adolescents i la falta de polítiques antidiscriminació són dos dels reptes a què s'enfronta Espanya en matèria de gestió de la migració, segons es desprèn de l'estudi Integració i Segregació de la població migrant a Espanya: realitats paral·leles?, en el que la Fundació Alternatives analitza la "politització" de la qüestió migratòria, l'aparició de moviments "populistes" de tall xenòfob i la "monopolització" del debat sobre política migratòria pel control de les fronteres externes.

Durant la presentació de l'informe aquest dimarts 25 de febrer, l'autora del mateix, Nuria Moreno-Manzanaro, ha matisat que, malgrat que Espanya ocupa una posició intermèdia en el Migrant Integration Policy Index (MIPEX), situant-se al lloc 11 de 38, continua tenint un sistema educatiu "no inclusiu" amb els menors migrants, l'accés dels quals a l'educació és més limitat que per als espanyols.

Així, ha subratllat que existeix un abandonament escolar primerenc, així com que tres de cada deu menors no arriben a cursar Batxillerat, no estudien res, no reben cap tipus de formació o no treballen. En aquest sentit, ha apuntat que aquest fet té relació amb què el risc de pobresa infantil a les llars migrants sobrepassa el 60%, mentre que en les famílies espanyoles aquest percentatge està a prop del 20%.

Per la seva part, el director de Laboratori de la Fundació, Jesús Ruiz-Huerta, ha renocido que hi ha una diferència en l'accés a l'educació entre els nens procedents d'Amèrica Llatina i els que arriben de la zona del Magrib, tenint aquests últims més dificultats en l'accés a l'educació que els primers "per qüestions de salt de llenguatge".

Per a Morenor-Manzanaro, el règim de gestió de la migració a Espanya és "molt discriminatori" en donar prioritat a les persones d'Amèrica Llatina per sobre de la resta de persones migrants. "Tenim convenis de doble nacionalitat amb Amèrica Llatina i, en canvi, no passa el mateix amb el Marroc, per exemple", ha assenyalat.

El document revela, a més, que Espanya és un país "fort" en l'avanç de processos administratius de reunificació familiar i en l'accés a la residència permanent, així com que els espanyols tenen una "actitud positiva" davant de la immigració, malgrat els canvis polítics "amb el de l'ascens d'un partit obertament xenòfob".