L'estació de Sants de Barcelona s'ha convertit en un dels punts d'atenció als refugiats ucraïnesos. Arriben cansats i amb molt poc equipatge, el que els ha donat temps d'arreplegar tan bon punt han sonat les alarmes d'un imminent atac rus sobre les seves llars. Aproximadament a les 19:30 d'avui una cinquantena d'ucraïnesos han arribat a la principal estació de trens de la capital catalana. La Creu Roja els hi dona, principalment, atenció psicològica. Han deixat tot enrere i molts d'ells, com l'Emma i la seva filla petita, arriben soles, sense el seu marit, que s'ha hagut de quedar lluitant pel seu país. És per això que la majoria de famílies arriben sense homes, que s'han hagut de quedar per unir-se a la resistència ucraïnesa. L'últim tren ve de la ciutat francesa de Lió, arriba ple de gent molt jove, que tot i que només parlen en ucraïnès han après ràpidament a dir "hola" i "gràcies".

L'Inha és una mare d'un nen de vuit anys i d'una nena de tres anys. Ha viatjat des de la capital de Kíiv fins a Barcelona, on, inesperadament, es retroba amb altres familiars dins del punt que la Creu Roja ha habilitat pels refugiats. L'Inha i la seva germana es fonen en una abraçada i esclaten a plorar. És més que una abraçada, són quilòmetres de viatge, incomunicades molts cops, i que sembla acabar. La guerra a Ucraïna ha dividit moltíssimes famílies. La majoria d'elles per culpa del servei militar, que les obliga a deixar els homes empunyant una arma mentre les dones i els nens fugen a la recerca d'un sostre sense la certesa de quan tornaran a veure el seu marit, o pare. Són famílies unides, però esmicolades per la guerra, ja que abandonen casa seva, el marit al front de batalla, moltes també han de deixar a la gent gran i els que han marxat, estan a l'altra punta d'Europa.

Llegada de refugiados ucranianos a la estación de Renfe de Sants (Barcelona) - Montse Giralt Retrobament de refugiats a l'estació de Sants - Montse Giralt

A part de l'estació de França, l'aeroport de Barcelona també s'ha transformat en un 'Punt de Trobada' pels qui marxen de la guerra. Segons dades de la Creu Roja, només una de cada deu ucraïneses necessita ser acollida per l'entitat humanitària, la majoria d'elles ja les espera algun familiar a Barcelona, o són desviades cap a la ciutat on algú les espera: Alacant, Madrid, València, etc. Hi ha una còmoda sala on només tenen accés els refugiats, habilitada per Renfe i la Creu Roja, que ha estat pensada perquè els menors tinguin la màxima comoditat. Per aquesta sala, només avui, hauran passat aproximadament més d'un centenar d'infants.

"Què faries tu si haguessis de posar tot en una maleta i fugir de casa teva?", aquesta és la pregunta que una de les voluntàries de la Creu Roja fórmula. Això és el que senten totes les persones que ara són a Barcelona, escapant de les bombes i la mort. Els que s'ocupen de l'atenció psicològica relaten que les famílies no necessiten grans ajudes, bàsicament necessiten ser escoltades, "poder treure-ho tot de dins". L'Emma i la seva filla finalment es retroben amb una bona amiga de la seva àvia. Com l'Emma són molts els refugiats que quasi ni s'aturen al punt de retrobament. Directament, marxen amb una de moltes persones que s'han presentat com a voluntàries per acollir. "La comunitat ucraïnesa ajuda moltíssim, ha redistribuït a tothom amb familiars, coneguts o famílies acollidores", explica un treballador de la Creu Roja.