La defensa del periodista basc Pablo González, que està detingut a Polònia acusat d'espiar per la intel·ligència russa, sol·licita al Comitè Internacional de la Creu Roja que protegeixi González. L'advocat del periodista detingut, Gonzalo Boye, ha denunciat el "silenci" del consolat espanyol a Polònia i la "falta" d'informació. Per aquest motiu, i "patint per l'estat de salut mental" de González, ha demanat que es doni protecció al periodista, tal com estableixen les Convencions de Ginebra en cas de conflicte armat.

"En dret no existeixen els llimbs jurídics, i la situació i tracte que està rebent el Pablo és inadmissible, per això sol·licitarem a la CICR que, amb independència que considerem que es tracta d'acusacions infundades, li donin a Pablo la protecció que estableixen les Convencions de Ginebra en cas de conflicte armat (guerra)", ha declarat l'advocat a ElNacional.cat. A més, ha demanat "consell" al consolat sobre l'opció de dirigir-se a la Creu Roja per establir les "bases de protecció" i ha denunciat la possibilitat que les autoritats de Polònia no estiguin respectant els drets del detingut.

Boye també ha apuntat la falta de "garanties" sobre la integritat física i psíquica a partir de la seva detenció i l'impossibilitat de poder visitar al seu client per "estructurar immediatament la seva defensa" com altres motius d'avaluar aquesta opció. També ha denunciat la "campanya de desprestigi" contra González que han fet les autoritats poloneses. Finalment, la defensa ha demanat al consolat que en cas de donar per bo l'alternativa d'acudir a la Creu Roja, que "proveeixi de l'oportuna autorització" per visitar González "a tot tardar aquest pròxim dimecres 9 de març".

Arrestat pels serveis secrets de Polònia

L’Agència de Seguretat Interna (ABW, per les seves sigles en polonès; Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) és un organisme governamental creat l’any 2002 que s’encarrega de donar seguretat interna a les institucions públiques de Polònia. Equivalent al CNI, aquesta agència té encomanada la contraintel·ligència, la lluita contra el terrorisme i la protecció dels secrets d’Estat, entre altres coses. 

El periodista ja va ser interrogat, en territori nacional d’Ucraïna, pels serveis secrets del govern de Zelenski, fa pocs dies. Quan va ser deixat en llibertat va assegurar que li havien copiat el mòbil. Ara, però, està arrestat en territori polonès, un fet que, tenint en compte que Polònia forma part de la Unió Europea, encara fa més incomprensible que no es pugui saber res de res d’ell. Boye ha demanat per carta al consolat espanyol que demani protecció diplomàtica per al periodista basc.

Reporters Sense Fronteres demanen informació i el govern espanyol no sap res

Reporters Sense Fronteres han fet públic el seu posicionament en contra de la detenció de Pablo González i han sol·licitat a l’ABW que expliqui la base legal de la detenció del periodista basc, col·laborador de La Sexta i Público, que garanteixi la seva seguretat i que permetin que Boye, el seu advocat, i els serveis consulars espanyols puguin entrevistar-se amb ell per saber de quins càrrecs està acusat. Per la seva banda, Podemos ha demanat que el govern espanyol aclareixi quines gestions internacionals ha fet el Ministeri d’Afers Exteriors. La ministra de Defensa, Margarita Robles, en una entrevista a La Sexta, va assegurar no “saber res” del periodista amb passaport espanyol arrestat pels serveis secrets polonesos.