ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El govern rus, encapçalat per Vladímir Putin, ha tornat a anunciar l'obertura de corredors humanitaris a diferents ciutats d'Ucraïna (Kívv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi) a partir d'avui a les 10:00 h, les 8:00 hora d'aquí. Així ho han informat les forces armades russes a la Creu Roja, l'OSCE i l'ONU. "Davant la catastròfica situació humanitària i el seu agreujament a les ciutats de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi, les Forces Armades amb finalitats humanitàries a partir de les 10:00 hores anuncien un 'règim de silenci' i obren corredors humanitaris", es pot llegir en el comunicat. Amb tot, la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, ha recordat que Rússia ja ha incomplert dues vegades els acords per evacuar civils de zones en risc. Ara "volen que els nostres ciutadans vagin a Rússia", ha denunciat en un missatge a les xarxes socials. 

 

El que denuncia Veresxuk es veu reflectit en les rutes que havia plantejat el govern rus. En principi, el corredor que s'obrirà a Kíiv passarà per les ciutats de Gostomel fins a arribar a Txernòbil i a les ciutats bielorusses de Gden i Gomel, i posteriorment s'entregarà els desplaçats per via aèria a la Federació Russa. Per altra banda, des de Mariúpol la sortida s'efectuarà per dues vies diferents. La primera ruta és des d'aquesta ciutat fins a Rostov del Don (Rússia), per després arribar amb transport aeri, ferroviari i per carretera a diferents destinacions seleccionades o punts d'allotjament temporal. La segona, des de Mariúpol fins a Mànhuix, a la conca de Donetsk. Pel que fa a la ruta de Khàrkiv arribaria fins a la ciutat russa de Bélgorod i des de Sumi sortirien dues rutes: una primera també fins a Bélgorod i la segona fins a Poltava.

 

Pel govern ucraïnès, aquesta és una proposta "absurda, cínica i inacceptable", per la qual cosa ha instat els ciutadans a atendre únicament la informació que publiquin les autoritats d'Ucraïna a través dels canals oficials. Des del ministeri de defensa rus han reconegut que alguns d'aquests corredors humanitaris inclouen l'evacuació de civils cap a Rússia però han exigit que Ucraïna "compleixi de manera estricta totes les condicions per crear corredors humanitaris a les zones enumerades i garantir la retirada organitzada de civils i estrangers".

 

Fracassos anteriors 

Cal tenir en compte que el govern de Putin ja ha anunciat corredors humanitaris en altres moments de la guerra, però aquests mai s'han acabat convertint en una realitat. Dissabte, per exemple, va prometre que n'obriria a les ciutats de Mariúpol i Volnovaja, a l'est d'Ucraïna per poder evacuar la població civil. Dos dies abans, en les reunions entre el govern rus i l'ucraïnès, l'únic acord al qual es va arribar va ser l'establiment d'aquestes rutes per protegir la població en un alto el foc temporal. 

Situació a Mariúpol 

Ahir diumenge, aquests corredors que havien de servir per evacuar als civils atrapats, especialment dones i nens, van resultar ser un fracàs i el govern ucraïnès ha culpat als russos de "trencar-los un i un altre cop", a banda d'impossibilitar la fugida de qualsevol desplaçat. Els bombardejos no han cessat a Mariúpol, una de les dues ciutats que en principi havia de comptar amb un corredor humanitari, impedint així l'evacuació de milers de persones. "Ja que la part russa no respecta la treva i continuen els bombardejos a Mariúpol com a les ciutats dels voltants, per motius de seguretat, s'ajorna l'evacuació", va notificar ahir l'Ajuntament del municipi a través de Telegram, mentre demanaven als seus habitants que se n'anessin dels llocs de concentració i recollida i tornessin als refugis. 

Dissabte, l'alcalde d'aquesta ciutat portuària d'uns 450.000 habitants, lamentava que Mariúpol estava sotmesa a un bloqueig, sense electricitat, aigua, gas ni transport, mentre l'exèrcit rus anunciava que l'havien assetjada. Davant aquesta situació, els veïns han començat a recollir la neu dels carrers per convertir-la en aigua i beure d'ella. La calefacció ha deixat de funcionar i les úniques opcions que tenen són amagar-se als soterranis i racionar el poc menjar que els queda.