El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous amb el vot de tots els grups menys el de Podem un enduriment del Codi Penal per establir penes més greus els accidents de trànsit provocats per imprudències, i castigar amb fins a quatre anys de presó els qui fugin d’un accident que ells mateixos han provocat.

La reforma aprovada recull algunes de les demandes de les associacions de víctimes d’accidents de trànsit com ara augmentar els anys de presó fruit d’un homicidi per imprudència al volant. Fins ara estava penat amb entre un i quatre anys de presó, i ara s’estableix un mínim de quatre anys de presó i un màxim de nou.

També s’agreugen els accidents provocats pel consum d’alcohol i drogues i les imprudències que generin lesions lleus es jutjaran per primera vegada per la via penal, i no com ara per l’administrativa.

Nou delicte

La modificació recull alguns articles que van quedar fora l'any 2015 amb la reforma del Codi Penal i també introdueix un nou article que tipifica per primera vegada com a delicte l’abandonament del lloc de l’accident, que passa a estar penat amb entre sis mesos i quatre anys de presó. Els testimonis que abandonin el lloc dels fets també poden ser castigats amb sis mesos de presó.

A més, les infraccions de trànsit que generin lesions que requereixin tractament mèdic també seran considerades com a delicte i penades amb entre tres i dotze mesos de multa. 

Campanya #PerUnaLleiJusta

Tot plegat és fruit de la campanya #PerUnaLleiJusta que va engegar la vídua d’un ciclista que va morir envestit per un camioner que no es va aturar a socórrer-lo i que després no va ser acusat del delicte d’omissió de socors. Després de passar per la comissió, els grups han acabat donant suport en bloc a la reforma, que ara passarà al Senat abans de quedar definitivament aprovada.