S’ha de poder fer topless a les piscines municipals? Això és el que plantejarà l’ajuntament de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) la setmana que ve en un referèndum en línia -el consistori prefereix dir-li procés participatiu- entre totes les dones empadronades a la població.

La consulta arriba després de la polèmica generada l’any passat quan dues dones van denunciar que se’ls havia prohibit estar a la piscina pública sense la part superior del biquini.

El govern municipal -format per sis regidors del PDeCAT i un del PSC- fa mesos que treballa per realitzar el referèndum abans que comenci la temporada de bany. Segons explica a El Nacional la regidora de comunicació del municipi, Dolors Ferrer, la consulta s'havia plantejat, en un principi, "només” per les dones que compraven l’abonament de temporada però finalment es va decidir “obrir-la” a totes les dones “perquè n’hi ha moltes que compren entrades puntuals”.

A l’hora de plantejar la consulta, el consistori va demanar ajuda a l’Observatori d’Igualtat de Gènere que els va aconsellar que el referèndum fos “exclusiu” per les dones, “que no s’hi incloguessin els homes”, diu Ferrer.

Aquests dies el consistori està acabant d’ultimar la plataforma que ha de permetre la votació. Encara no s’ha definit la pregunta però el què ja se sap és que les dones que hi vulguin participar hauran de facilitar el DNI i la data de naixement. La consulta estarà oberta entre dues i tres setmanes i serà de caràcter vinculant.

Ferrer confessa que l’ajuntament “està sorprès per la polèmica” i sospita que “hi ha alguna cosa al darrera” perquè “a tots els pobles del costat està prohibit i ningú es planteja si s’ha d’aixecar la prohibició”.

'Mugrons lliures' lluita per frenar la consulta

La plataforma Mugrons Lliures, a la qual pertanyen les dones a qui es va prohibir el bany l’estiu passat, ha posat el crit al cel amb la celebració d’un referèndum que consideren “terrible”. “No podem votar sobre drets fonamentals”, explica una de les seves membres Anna Cammany. Assegura que no tenen “res en contra de l’Ametlla del Vallès” i que entenen que és una normativa “que ve d’antic”. Des de Mugrons Lliures defensen que “s’ha de lluitar perquè no hi hagi un precedent de votar una cosa que és una discriminació” i per això han recorregut al Síndic de Greuges.

El Síndic demana que se suspengui la consulta

Segons la plataforma, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó ha escoltat i acceptat les seves peticions i s’ha posat en contacte amb l’ajuntament de l’Ametlla del Vallès a qui hauria demanat que “es valori la suspensió de la consulta” i que “s’estudiï la conveniència de la normativa vigent”. El Síndic ha actuat com a garant de la llei d’igualtat efectiva de dones i dones (Llei 17/2015 del 21 de juliol)

Polèmica fa un any

La polèmica va esclatar l’estiu passat quan l’Anna Cammany estava amb una amiga a la piscina municipal de l’Ametlla del Vallès. El socorrista els va demanar que es tapessin perquè la normativa impedia el topless. Elles s’hi van negar i el treballador va acabar trucant a la policia local. Una parella d’agents els va dir “molt amablement” que si no complien haurien de pagar una multa de 600 euros per desobediència i 600 euros més per incompliment de la normativa.