Primer dia de dol a Rússia per l'accident d'un avió rus Tu-154 amb 92 persones a bord que es dirigia a Síria. Es va estavellar ahir a les aigües del mar Negre, minuts després d'enlairar-se de l'aeroport del Sotxi (sud de Rússia). Diumenge, hores després de començar l'operació de recerca no s'havien trobat supervivents. S'han pogut recuperar 10 cossos i avui, dilluns, la recerca continua amb vaixells, helicòpters i submarinistes.

A l'aeronau, pertanyent al Ministeri de Defensa rus, viatjaven militars, nou periodistes i 64 integrants del cor i conjunt de dansa Aleksándrov, de l'exèrcit rus, que anaven a animar la celebració de Cap d'Any a la base aèria siriana de Khmeimim, on Rússia té desplegada una agrupació d'avions de guerra. Entre els passatgers hi havia també la presidenta de la fundació Ajuda Justa, la doctora Elizaveta Glinka, una coneguda filantropa russa que acompanyava una càrrega humanitària destinada a un hospital sirià. "Jo també havia d'haver volat a Síria, però fa uns dies es va posar malalta la meva filla i vaig demanar la baixa mèdica per atendre-la", va dir a l'agència de notícies Interfax Sergei Jlópnikov, integrant del famós col·lectiu artístic militar. Va afegir que a bord del Tu-154 es trobaven segurament només membres del cor i del conjunt de dansa, perquè la presentació a Síria no preveia la participació de l'orquestra.

L'avió, un trireactor amb capacitat per a 180 passatgers, procedia de Moscou i havia fet escala per provei-se de combustible a l'aeroport de Sotxi, des d'on es va enlairar a les 05.20 hora local (02.20 h GMT). Minuts després, l'aparell es va precipitar al mar sense que els seus tripulants haguessin donat avís a la torre de control de cap emergència o desperfecte a bord. 

La recerca

Nombrosos vaixells, helicòpters i drons participen en les tasques de recerca, que es duen a terme en una àrea de 10 quilòmetres quadrats davant la costa de Sotxi. Segons Defensa, cap a les 14.00 hora local (11.00 h GMT) havien estat recuperats els cossos de deu dels ocupants de l'avió.

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha decretat per aquest dilluns dol nacional en memòria de les víctimes de la tragèdia aèria.

Ahir, sense esperar l'entrada en vigor del dol, les principals cadenes de televisió del país van introduir modificacions en la seva programació, de la qual van retirar programes humorístics i de diversió.