La 35a Baixada de Raiers de Coll de Nargó s'ha celebrat aquest dissabte, consolidant el canvi de data del primer descens de la temporada a la primavera a causa de la sequera. Així, una desena de raiers han recuperat part del recorregut de les primeres edicions amb dos rais, aprofitant que ara mateix hi ha el cabal suficient per fer el descens i donar continuïtat a la tradició que rememora l'ofici raier. "Vèiem perillar la festa durant els mesos d'estiu", ha explicat el president dels raiers de Coll de Nargó, Àlex Ferré, en declaracions a l'ACN. Per això, han decidit avançar la baixada a la primavera, i més després de les darreres pluges, que han fet augmentar el cabal del riu Segre.

Raiers Coll de Nargó / ACN
Raiers del Coll de Nargó / ACN

 

Raiers Coll de Nargó / ACN
Raiers del Coll de Nargó / ACN

Els rais de Coll de Nargó han tornat a baixar pel riu Segre aquest dissabte per reivindicar el seu passat fortament lligat a l'ofici raier, un dels més populars de la població fins a principis del segle XX. És el segon any que la baixada se celebra durant la primavera per la sequera, un canvi de data que ha permès allargar el recorregut del descens. En concret, un rai ha començat el trajecte des del pont de Fígols, a Organyà, per fer una ruta d'uns 2 quilòmetres fins als clops de Fígols. Aquesta zona també ha estat el punt de sortida i arribada del segon rai, que ha fet un trajecte de mig quilòmetre, tal com es feia en les darreres edicions celebrades a l'estiu. Els raiers de Coll de Nargó han decidit mantenir aquest recorregut, ja que es tracta d'un espai on el públic pot veure l'enraiada. 

Així mateix, aquesta primera baixada del 2024 també ha servit perquè l'Associació Cultural dels Raiers de la Ribera del Segre hagi pogut celebrar la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya el 2023, un any després que la UNESCO decidís declarar els raiers patrimoni cultural immaterial de la humanitat. I és que Coll de Nargó va ser un dels nuclis més importants pel transport fluvial de fusta a Catalunya. Però no va ser fins als anys vuitanta, diverses dècades després de la desaparició de l'ofici del raier, quan part dels veïns de la població va unir-se per recuperar aquesta activitat. A banda, la jornada d'aquest dissabte també és una festa que fa homenatge a les dones dels raiers amb una ofrena floral a un monument.

Més enllà de l'activitat dels raiers, Coll de Nargó també ha acollit un dinar popular a la plaça de l'Ajuntament, en un dia festiu que continuarà amb una jugada de quinto a la mateixa plaça organitzada per l'AFA de l'Escola Sant Climent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!