De policia a la transició a magistrat a l’Audiència Nacional. Aquest matí el regidor de la Cup Capgirem Vic, Joan Coma, ha declarat davant del jutge de l’Audiència Nacional, Ismael Moreno. Després de detenir-lo ahir per portar-lo a Madrid imputant-li un delicte d’incitar a la sedició per les seves paraules en un ple municipal, cal veure qui és el jutge que l’ha interrogat.

Ismael Moreno és actualment el magistrat més veterà de l’Audiència Nacional. Amb una ideologia marcadament conservadora, va iniciar la seva carrera com a inspector de Policia en l'últim any del franquisme i en plena transició, entre 1974 i 1983. Any que va decidir fer el salt a la justícia.

Moreno és l’actual titular del Jutjat Central d’Instrucció número dos de l’Audiència Nacional, on va arribar l’any 1985. Llicenciat en Dret, va combinar els seus estudis amb la carrera policial.

Una de les seves darreres polèmiques decisions van ser la d’empresonar de manera preventiva i sense fiança a dos titellaires acusats de enaltiment del terrorisme. Els detinguts van exhibir una pancarta on es podia llegir ‘Gora Alka-ETA’, en un espectacle infantil a Madrid.

Alhora, Moreno també està investigant diversos casos contra els municipis catalans que van aprovar mocions de suport a la resolució independentista del 9N al Parlament de Catalunya. Fa mesos, al març, va ordenar un informe sobre l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

L’any 2004, el magistrat va decidir arxivar el ‘cas Naparra’ que investigava el segrest i mort i que va ser reivindicat pel Batalló Basc Espanyol, de José Miguel Etxeberria, l’any 1980. Moreno va decidir arxivar el procediment, acatant l’informe de la Fiscalia, al·legant que només es tractava de “suposada desaparició”. 36 anys després i durant l’octubre d’aquest any, familiars i amics, van demanar la reapertura del cas.