Els Mossos han detingut el regidor de la CUP a Vic Joan Coma i l'han traslladat a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, perquè el portin a Madrid on ha de declarar demà a l'Audiència Nacional. En principi, el regidor té la intenció de respondre les preguntes del jutge.

Joan Coma era a l'Ajuntament de Vic quan ha rebut la trucada dels Mossos alertant-lo de la detenció imminent. La policia no ha entrat a la Casa de la Vila. Ha esperat el regidor a l'altra banda de la plaça Major de Vic, davant l'oficina de correus, per arrestar-lo i endur-se'l en cotxe cap a Sant Andreu de la Barca, a la caserna de la Guàrdia Civil, perquè sigui aquesta força pública qui el porti cap a Madrid. La mateixa CUP ha difós un vídeo del moment de la detenció:

 

Coma ha travessat la plaça major de Vic, avui plena de gent i de les parades del mercat setmanal direcció on hi havia els Mossos. Malgrat tot, la detenció ha estat discreta i rapida. I ha donat temps al regidor de Vic a alertar de l'arrest tant al seu advocat Benet Salellas com en general.

Coma ha anunciat al seu compte de Twitter la seva detenció i ha instat la gent que li dóna suport a "plantar cara" a l'Estat espanyol "col·lectivament".

 

Innocentada

Joan Coma declararà davant el jutge de l'Audiència Nacional el dia dels innocents. Els mesos d'espera, els tràmits judicials i les festes nadalenques, han portat al magistrat, Ismael Moreno, a citar el regidor de Vic el dia de les llufes i les bromes. 

En principi, segons ha explicat a El Nacional l'advocat Benet Salellas, que porta la defensa de Joan Coma, la intenció és que el regidor respongui les preguntes i expliqui el perquè de les seves paraules al ple municipal. Tot dependrà d'amb quin estat d'ànim arribi a Madrid i de com hagi anat el viatge amb furgó policial, però res fa pensar que Joan Coma no vulgui declarar. 

Fa 10 dies que el jutge té els informes policials que va demanar a instàncies de la Fiscalia i que recullen les declaracions de Joan Coma el 10 d'octubre, el dia que havia d'anar a declarar i es va plantar. A Vic, va comparèixer davant els mitjans i va fer una crida a la desobediència. 

Concentracions de suport

Aquesta tarda, el grup en suport de Coma ha convocat concentracions als ajuntaments a les 20 hores.

 

De cara demà, s'està organitzant també autocars que sortiran des de Vic per anar a Madrid a donar suport a Joan Coma davant l'Audiència Nacional. La declaració està prevista per les 10 del matí. 

Coma, altre cop

Coma va haver de viure una primera detenció per haver desobeït la citació d'anar a declarar davant l'Audiència Nacional el passat octubre. Aleshores, ell mateix va recollir el seu testimoni de la detenció. "M'estan traslladant a Madrid contra la meva voluntat", explicava en un vídeo del Moviment 30/03 en què afegia que tenia ganes de "tornar a la normalitat" davant la judicialització política.

En un missatge molt emotiu, Coma expressava la serenitat amb què afrontava un moment tan complicat i afegia que la persecució de l'Estat només s'explicava per haver defensat en un ple "que es poden desobeir lleis injustes".

Joan Coma - Sergi Alcàzar
Regidor de la CUP de Vic Joan Coma: "No ens hem de deixar atrapar" Gemma Liñán
DSCF5782
REGIDOR DE LA CUP DE VIC Joan Coma: "Estan fent el ridícul" Gemma Liñán / Ferran Vila