Nous casos de defraudació de milions a través de societats en paradisos fiscals en el món del futbol. Aquesta vegada, la Fiscalia de Madrid s'ha querellat contra el jugador del Mònaco Radamel Falcao i contra el jugador del Reial Madrid Fabio Contreão per haver defraudat milions desviant els diners mitjançant societats a paradisos fiscals.

Al primer se l'acusa d'haver defraudat entre el 2012 i el 2013, quan jugava a l'Atlètic de Madrid, 5,66 milions d'euros amb societats a les Illes Verges Britàniques, Panamà i Irlanda. I no només això. També hauria traslladat la seva residència fiscal a Mònaco abans de fer el traspàs a aquest club per, així, evitar tributar a l'Estat espanyol durant l'exercici del 2012.

La querella de la Fiscalia l'acusa d'"un frau tributari quantificat per la inspecció d'Hisenda en 822.609 euros a l'exercici del 2012 i 4.839.253 euros el 2013", i sustenta que "amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit va ometre a la seva declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques quantitats percebudes per rendiments del seu treball, sense integrar-les a la base imposable de l'impost, bé per rendiments percebuts del Club Atlètic de Madrid, bé per rendiments percebuts per la seva participació en la selecció colombiana".

A Coentrão se l'acusa, en la mateixa querella, d'haver defraudat 1,29 milions mitjançant societats a Panamà i Irlanda, i va fer-ho amb la mateixa societat irlandesa que Falcao i altres jugadors de l'agent Jorge Mendes. Coentrão hauria defraudat 352.620,34 euros el 2012, 428.757 euros el 2013 i 510.021 euros el 2014.

Ometre l'IRPF

En la querella contra Falcao, la Fiscalia assenyala que el jugador colombià va traslladar el seu domicili fiscal a la localitat de Pozuelo (Madrid) "amb les obligacions tributàries corresponents" després del seu fitxatge per l'Atlètic de Madrid el 2011. No obstant això, i "amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit", va ometre en la seva declaració d'IRPF quantitats percebudes tant del seu club com de la selecció colombiana.

Segons la Fiscalia, el jugador va crear una estructura societària amb l'única fi d'ocultar a la Hisenda espanyola els ingressos derivats dels seus drets d'imatge obtinguts el 2012 i 2013 — 822.609 euros i 4.839.253 euros—, que tampoc va presentar en la declaració de titularitat de béns a l'estranger.

Les societats creades per ell, Business Tiger (amb domicili a Colòmbia) i Fardey Overseas (domiciliades en Illes Verges), van obtenir en els dos exercicis uns ingressos de 5.661.862 euros que haurien d'haver tributat a Espanya atès que durant tot l'exercici del 2013 Falcao va mantenir la seva residència fiscal a Pozuelo, almenys fins el 22 de juliol.

Benefici fiscal il·lícit

Això va anar així malgrat que el colombià, "amb la intenció d'obtenir un benefici fiscal il·lícit", va simular haver traslladat la seva residència a Mònaco l'1 de juliol, presentant una declaració en la qual sol·licitava una devolució de 828.967 euros.

Respecte de Coentrão, el futbolista va subscriure el 2011 un contracte pel qual simulava la cessió dels seus drets d'imatge a la societat Rodinn Company, domiciliada a Panamà. No obstant això, al juliol d'aquest mateix any aquesta empresa va cedir els seus drets d'imatge a una altra amb seu a Irlanda anomenada Multisports & Image Management Limited.

Quatre dies més tard va signar un contracte laboral amb el Reial Madrid, motiu pel qual va traslladar la seva residència a Madrid i durant els anys 2012, 2013 i 2014 va tenir la condició de resident fiscal a Espanya. Malgrat això, el futbolista va mantenir aquesta estructura societària amb la finalitat que quedessin "opacs" a Hisenda els ingressos dels seus drets d'imatge, que van generar 1,29 milions d'euros.

Les denúncies contra Falcao i Coentrão se sumen a les que el Ministeri Públic va interposar al desembre contra els exjugadores del Reial Madrid Ángel Di María i Ricardo Carvalho per possibles delictes fiscals.