Les matemàtiques acostumen a polemitzar força les PAU o Proves d’Accés a la Universitat. I en aquesta Selectivitat 2022 no podia passar altra cosa. Tot i que les del científic són més difícils (això ningú no ho posa en dubte), les Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials no són gens fàcils. I el problema és que aquest any la xarxa torna a omplir-se de missatges de queixes per la dificultat de l'examen de Matemàtiques Socials. Són poquíssims els comentaris d’estudiants que diuen que han superat amb facilitat la prova. No s’hi han salvat ni els alumnes de les modalitats de ciència i tecnologia, que a vegades cauen en el parany de presentar-se en aquesta optativa en creure que les preguntes i els exercicis seran més fàcils. Molts d’ells han escrit piulades reconeixent que es penedeixen d’haver mirat de rascar més nota a través d’aquesta assignatura. Twitter bull a causa de les respostes recaragolades d'aquest test de la Selectivitat. Per cert, la seva correcció, amb les respostes i solucions oficials, ja s'ha publicat i la pots consultar a l'enllaç de més avall.

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE
📝 Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions

Calculadora de la nota de tall: Simulador de la nota de la Selectivitat 2022

Els estudiants de la Selectivitat 2022 han hagut de resoldre problemes matemàtics relacionats amb Sant Jordi (roses, rams i espigues), d’altres que es disfressaven de problemes científics (barreja de fruita amb la temperatura d’un hivernacle, així com preguntes al voltant d’un grup de biòlegs i els seus bacteris), i problemes relacionats amb festivitats com el Nadal i les paneres dels treballadors. I la covid també ha deixat la seva petjada en aquest examen, ja que els estudiants han hagut de respondre un problema matemàtic relacionat amb les malalties. Concretament, es preguntava sobre la grip espanyola, la pandèmia del segle passat. “Els de la ‘sele’ per què odien els del social?”, es pregunta a Twitter la Claudia Roles.

Les queixes dels estudiants de matemàtiques socials s’han sumat a les d’Economia de l’Empresa. Els alumnes que fan les PAU 2022 també han manifestat que s’ha tractat d’un examen complicat; més del que es pensaven. És el primer cop que aquest any la xarxa social de l'ocellet s’omple de tants missatges crítics amb una de les proves. Fins ara, molts usuaris havien fet befa d’alguna de les proves, però aquest cop són molts els que consideren que els examinadors han anat una mica massa lluny. “No em vull ni imaginar com seran demà les matemàtiques del científic”, escriu una estudiant en aquesta xarxa.

 

 

 

L’examen de matemàtiques socials ha arribat l’endemà d’un examen de castellà protagonitzat per l’adverbi focal, que va aixecar polseguera a les xarxes socials. Tot i que els alumnes que sortien de centres com l'Escola Tècnica Superior d’Arquitectura a Zona Universitària, havien declarat a ElNacional.cat que la prova no era “ni fàcil ni difícil”, sinó “esperable i assequible”, hi ha hagut un terme, l'adverbi focal, que va revolucionar bastant Twitter. Segons l'Institut d'Estudis Catalans, l'adverbi focal "indica que el constituent sobre el qual incideix és informativament rellevant i s’usa per a precisar-lo o per a afegir-lo o contraposar-lo a uns altres de possibles o pressuposats. Per exemple, en l'oració ‘Ha agafat només les pomes’, l’adverbi atorga un caràcter focal al sintagma nominal les pomes, de manera que aquest apareix destacat respecte al conjunt de coses que no han estat agafades".