Què és el "virus del camell"? Aquesta és la pregunta que s'estan fent molts aficionats del futbol després que tres jugadors de la selecció francesa s'hagin contagiat d'aquesta malaltia a tres dies de jugar la gran final del Mundial de Qatar 2022 contra l'Argentina. El 'virus del camell', que s'ha colat al Mundialtambé és conegut com la síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà, perquè els casos es produeixen, especialment, en aquesta zona del món. Es tracta d'una malaltia respiratòria greu, encara que en molts casos els símptomes poden ser lleus, com dificultat per respirar, tos i febre. 

⚽ Argentina-França: on veure a Espanya i a quina hora és la final del Mundial 2022
 

🗓️ Calendari del Mundial de Qatar 2022 en PDF amb tots els partits
 

A França hi ha preocupació pel "virus del camell" que ja ha deixat fora de joc tres jugadors de la selecció. Els primers que van caure van ser Adrien Rabiot i Dayot Upamecano, que no van poder jugar la semifinal contra el Marroc, però ara s'hi ha sumat un tercer afectat, Kingsley Mengin. El seleccionador gal, Didier Deschamps, va confirmar aquest dijous que Mengin "va tenir febre al matí". El tècnic blue va explicar que "A Doha, les temperatures han baixat una mica i encara així tens aire condicionat encès tota l'estona. Hem tingut alguns casos de símptomes similars als de la grip". Tot i que Deschamps va reconèixer que la gran preocupació és que el virus no s'estengui a més jugadors. "Estem tenint totes les cures possibles perquè el virus no es propagui a la resta de la plantilla", va apuntar el tècnic.

Quins són els símptomes del "virus del camell"?

Anglaterra va ser la primera que va alertar de l'existència d'aquest virus i va advertir als seus seguidors que no s'havien d'acostar als camells a causa d'un insecte que transmet un virus que es presenta més letal que el coronavirus, i pel qual no hi ha ni vacuna ni tractament. La grip de camell o MERS-CoV es va propagar dels ratpenats als dromedaris del desert en la veïna Aràbia Saudita i pot transmetre's als humans. Els símptomes més habituals del "virus del camell" són:

  • Tos
  • Febre
  • Dificultat per respirar
  • Esgarrifances

Entre els símptomes menys freqüents hi ha:

  • Sang
  • Diarrea
  • Vòmits

Alerta de l'OMS 

El passat mes de maig l'Organització Mundial de Salut (OMS) va assenyalar que des de finals de març fins a principis d'abril, van aparèixer a Qatar dos casos confirmats de MERS. El país asiàtic ha notificat més de 28 casos en humans i set morts per MERS des de 2012. Segons l'últim informe de l'OMS, la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (MERS) és una malaltia respiratòria vírica provocada pel coronavirus causant de la síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (MERS-CoV), que va ser detectat per primera vegada a l'Aràbia Saudita en 2012. "Un quadre greu de la malaltia pot comportar una insuficiència respiratòria que requereix ventilació mecànica o suport vital en una unitat de vigilància intensiva", assenyala l'OMS. La pneumònia és freqüent, però els pacients amb MERS no sempre desenvolupen aquesta afecció. 

Es denomina "virus del camell" perquè es contagia a través del contacte directe o indirecte amb dromedaris infectats, si bé encara no es coneix bé la via de transmissió exacta. La transmissió de persona a persona també és possible i es produeix predominantment entre contactes directes i en entorns d'atenció de salut. Fora d'aquests entorns “no s'ha documentat una transmissió sostinguda de persona a persona en cap lloc del món”, indica l'OMS, que alerta que aproximadament el 35% dels casos de pacients amb MERS moren.