L'atac a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Cornellà, que va acabar amb la mort a trets de l'assaltant, es continua investigant com un "atemptat terrorista". La matinada de dilluns, Abdelouahab Taib, un algerià de 29 anys amb NIE espanyol, va entrar a les oficines policials amb un ganivet a la mà, al crit d'"Al·là, és gran" i amb una "clara intenció homicida", segons el cos i la mateixa agent agredida.

mossos atac cornella / ACN

Els Tedax i el Grup Especial d'Intervenció investiguen si hi ha explosius al domicili de l'atacant /ACN

Un gir en la investigació, ha posat en dubte però, la motivació i la finalitat de l'atac. L'interrogatori a la parella de l'agressor -exparella des de feina una setmana-, i l'escorcoll policial al domicili de l'atacant han permès descobrir una situació personal complexa. Segons l'exdona, que es va posar el mocador islàmic quan van casar-se, Taib li havia confessat que era homosexual. Aquesta condició li hauria provocat l'angoixa i el temor a ser repudiat per la comunitat musulmana -l'islam condemna les relacions entre persones del mateix sexe- i en més d'una ocasió hauria verbalitzat la intenció de suïcidar-se. L'homosexualitat és la raó per la qual havien decidit separar-se.

Abdelouahab Taib va confessar a la seva dona que era homosexual. La por a ser repudiat per la comunitat musulmana, el va dur a plantejar-se el suïcidi en diverses ocasions

El registre de l'habitatge, on encara vivien tots dos, va permetre descobrir una carta de comiat a la qual va tenir accés la cadena SER. Es tracta d'una espècie d'oració que feia referència a una "maledicció", sense especificar-ne quina, i en la que demanava a Déu, "allunya'm d'ella i dona'm la teva benedicció allà on siguis". Juntament amb la carta, va enviar un SMS a l'exparella: "Me'n vaig, si Déu vol, al gran lloc que és allà dalt". Tot i no referir-se a res en concret, tot apunta que aquesta "maledicció" fa referència al fet de ser gai.

Aquestes revelacions afegeixen un nou component a la investigació: la seva intenció era matar a la mossa o buscava que el matessin? Pretenia fer la gihad o buscava un suïcidi que no volia cometre? Volia morir per Al·là o recuperar la dignitat?

Pretenia fer la gihad o buscava un suïcidi que no volia cometre? Volia morir per Al·là o recuperar la dignitat?


Pel sociòleg i director del màster d'humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Francesc Núñez, les raons poden ser "multicausals".

Tot i que qualsevol valoració és encara una especulació, Núñez posa en dubte que l'assaltant pogués ser "un cínic, algú amb tanta sang freda i tant de càlcul que busqués que el matessin". "Aquesta és una explicació que ens va molt bé al món occidental perquè la culpa recau en l'individu: ell ha pres una decisió i l'ha executat. És una opció que desculpabilitza tothom", diu.

"Pensar que és un cínic, que ho tenia tot calculat, és una explicació que ens va molt bé al món occidental perquè la culpa recau en l'individu", diu el sociòleg de la UOC, Francesc Núñez

El sociòleg però també senyala que algú que amaga la seva condició d'homosexual té una vida "molt angoixada" i en la radicalitat de l'islam una opció de vida. "Morir el farà convertir en un màrtir i el pot dur a formar part d'un cercle d'exclusivitat. Passa de ser repudiat a ser admirat", assenyala alhora que especifica que "probablement" ell mateix no era conscient d'aquesta sortida.

Comissaria Cornellà - ACN

Els Mossos custodien la comissaria de Cornellà on un home va intentar agredir una mossa d'Esquadra. Les oficines es troben a dos minuts caminant del domicili de l'agressor /ACN

En una línia similar es pronuncia el psicòleg i professor de la UOC, José Ramon Ubieto que, malgrat no tenir tots els elements sobre la taula, explica que un suïcidi és una situació de conflicte entre "l'ideal, que en aquest cas és ser un bon creient, un bon musulmà i el seu gaudi personal, que en aquest cas és com obté cadascú la seva satisfacció sexual". "L'ideal de puresa no conjuga amb la seva pulsió personal", explica Ubieto, una situació que es viu no només a l'islam sinó a altres religions amb ideals autoexigents, com per exemple la catòlica.

"L'homosexualitat li fa buscar una manera de restaurar la dignitat que ha perdut. Amb l'atac aconsegueix que el seu nom no estigui tacat. Mor per honor", sosté el psicòleg de la UOC, José Ramón Ubieto

Pel psicòleg, l'agressor és probable que necessités un "auto càstig" o "una manera de restaurar la dignitat que ha perdut" és per això que podria haver optat per entrar a la comissaria amb un ganivet de grans dimensions a la mà. S'ha de fer digne i morir per Al·là, és una manera de fer-ho. "Amb l'assalt i la intenció de matar -ho volgués o no fer- aconsegueix que el seu nom no estigui tacat. Mor per honor".

Malgrat viure a Espanya, Abdelouahab Taib va néixer Algèria, un dels països de l'Àfrica on l'homosexualitat està més criminalitzada. La ILGA, l'Associació Internacional de Lesbiana, Gays, Bisexuals, Trans i Intersex, recull en el seu darrer informe que les relacions entre membres del mateix sexe estan castigades amb penes de fins a 14 anys de presó.

La motivació de l’atemptat trigarà encara en esclarir-se. Als investigadors els queden setmanes de feina per investigar tot el material requisat. D’entrada però, no es van trobar ni explosius, ni armes de foc, ni signes de radicalització. Caldrà temps per aportar llum a un cas ple d’ombres.