Quants Jordis tens a la teva família? I quants amics teus se’n diuen? Segur que a casa, a la feina, al xat d’amics o al d’excompanys de classe n’hi ha algun o altre. Recorda, per tant, que aquest dimarts 23 d’abril toca felicitar-los pel seu sant. De fet, probablement ho hauràs de fer amb més d’un o més de dos. I si ets nascut entre el 1960 i el 1990, a la teva agenda n’hi poden haver uns quants més. I és que avui dia, Jordi encara és el cinquè nom més comú de Catalunya, el tercer entre els homes, només superat per Antonio i José (amb totes les seves derivades). Segons les últimes dades disponibles de l’Idescat (corresponents al 2022), a Catalunya hi ha 72.247 Jordis, és a dir, encara no un 1% de la població catalana porta avui dia aquest nom. Fa un any n'eren 72.541, és a dir, el decreixement demogràfic dels Jordis és evident: se'n moren més que no pas en neixen. En el rànquing de noms masculins, la presència del nom és de quasi el 2%, o dit d’un altra manera, amb termes estadístics, si a Catalunya agafes cent homes a l’atzar, com a mínim dos es giraran si crides el nom de Jordi.

🖋️ Signatures de llibres Sant Jordi 2024: horaris i on signen els autors a Barcelona
 

🌹 Sant Jordi 2024 a Barcelona: agenda d'activitats i signatures de llibres
 

Un nom de moda als anys 60, 70 i 80

La popularitat d’aquest nom és particularment alta entre els homes que avui tenen entre 30 i 65 anys. Jordi és el segon nom més habitual en els nascuts a la dècada dels setanta i vuitanta. De fet, si ets nat entre el 1970 i el 1979, és possible que te’n diguis o que, com a mínim, tinguis molts Jordis de la teva generació, perquè un 3% dels homes d’aquest segment d’edat el tenen, prop de 21.000 en total. És aquesta dècada la que reflecteix la màxima popularitat del nom per bé que a l’anterior (la dels nascuts entre el 1960 i 1969) i a la posterior (1980-1989) també ho és. Ara mateix hi ha prop de 13.000 Jordis entre els nascuts els anys seixanta i uns 14.000 més nascuts en els vuitanta.

A partir dels noranta, però, el nom Jordi va començar a anar en desús i actualment ha baixat molt. De fet, durant els últims deu anys, Jordi ha caigut fins el vintè nom més posat entre els nens i ocupa la posició 40 en el rànquing total a l’etapa 2010-2019. En la passada dècada a Jordi l’han passat per davant el totpoderós Marc, però també Jan, Nil, Leo, Hugo, Adam, Lucas, Biel o Adrià. Avui, a les escoles d’infantil i de primària catalanes hi ha el doble d’Erics que de Jordis.

Cada cop neixen menys Jordis

La tendència va acceleradament a la baixa: al 2022, últim any del qual es tenen dades, només van néixer 109 Jordis i va davallar al lloc número 43 de noms masculins més posats i és el 85 del total. En només un any, del 2021 (145 Jordis) al 2022 (109) la davallada s'ha accentuat. Per davant de Jordi, els progenitors avui dia prefereixen el quartet monosil·làbic (Marc, Nil, Pol, Jan) o d’altres com Leo, Arnau o Lucas.

 


Fa dos anys, van inscriure’s el doble de Mateos que de Jordis i d’altres com Kai, Mohamed, Rayan o Dylan ja els van passar per davant.  A l’altre extrem de l’espectre d’edat cal dir que a Catalunya hi ha un centenar de Jordis a la ratlla dels 100 anys i un miler més nascuts a la dècada dels anys trenta del segle XX.

 

Jordi coneguts de cada dècada
Jordis coneguts de cada dècada. Infografies: Laura Cercós

 

El mapa dels Jordis

Pel què fa al seu repartiment territorial, destaca que hi ha dues demarcacions, Girona i Lleida, on Jordi és, avui dia, el nom masculí més freqüent entre els seus habitants. A Girona n’hi ha 10.000 sobre una població masculina de 400.000, i a Lleida 5.000 sobre 225.000 homes. En canvi, a l’altre extrem, a la demarcació de Barcelona hi viuen vora 50.000 Jordis, però és el sisè al rànquing de noms més comuns i no arriben ni a l’1 per cent de presència total entre els homes. La demarcació de Tarragona està el camí del mig. Hi ha força Jordis (més de 7.000 entre 400.000 homes) però en el rànquing de noms masculins més freqüents, Jordi és al tercer lloc.

Per comarques, hi ha catorze comarques on és el nom més comú entre els homes i en nou d’elles -Alt Camp, Bages, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Gironès, Osona i Ripollès- el liderat és total: cap nom supera Jordi entre tota la població en general. D’aquestes, el Berguedà i el Ripollès és on n’hi ha més. De fet, prop d’un 4% dels homes hi porten aquest nom. El segueixen molt de prop la Conca de Barberà, el Pallars Sobirà, el Priorat, Pla de l’Estany i el Solsonès on de cada 1.000 homes, 35 es diuen Jordi.

 


Per contra, les comarques on Jordi hi té menys tirada és a les grans àrees metropolitanes (Barcelona i Tarragona) així com la Vall d’Aran, que és la que tanca el mapa amb només 8 Jordis per cada 1.000 habitants. Al Barcelonès, al Tarragonès, al Baix Penedès i al Baix Llobregat només hi ha un 1,5% de Jordis entre la població masculina, mig punt per sota de la mitjana catalana. Amb tot, al Baix Llobregat hi ha 5.500 Jordis, per bé que ocupa el lloc número 10 a la llista de noms més populars de la comarca.

 

Per tot plegat es podria dir que el perfil de Jordi d’avui a Catalunya el té un home, nascut a comarques interiors del país (possiblement Girona) i que avui té entre 45 i 55 anys.

No obstant això, el buidat de dades demoscòpiques porta curiositats que, com a mínim, sorprenen. Una d’elles és que, just per darrera de tots els Jordi censats a Catalunya, la primera nacionalitat de persones estrangeres que porten el nom de Jordi és la... xinesa! Efectivament, al padró de persones residents a Catalunya hi ha 31 ciutadans procedents de Xina que tenen com a nom de pila Jordi. També es diuen Jordi 11 catalans nascuts a Itàlia i 9 a Bolívia.

Quin és el significat de Jordi?

L’origen del nom Jordi és ben fàcil d’explicar: ve del grec Georgos i és la suma de dos conceptes, geo (terra) i ergo (treball), és a dir, Georgos (i per tant Jordi) vol dir ‘el que treballa la terra’. Segurament per aquest origen tant arrelat al camp, sumat a la llegenda del cavaller que va matar el drac per salvar la princesa o pel personatge històric (Sant Jordi va ser un militar romà d’origen grec que fou martiritzat i decapitat per l’emperador Dioclecià, qui li ordenà la persecució de cristians i ell s’hi negà perquè n’era), Jordi és avui dia un nom molt popular arreu del món i amb traducció a desenes de llengües: des del castellà Jorge, a l’anglès George, passant per l’italià Giorgio, el francès Georges, el basc Gorka.

Sigui com sigui, si avui vols felicitar Jordis de manera massiva (o els vols enviar aquest article) recorda que Whatsapp només permet reenviar un missatge a un màxim de cinc persones a la vegada.