Rescats i provocacions. Aquests són els dos termes que descriuen les portades d'aquest dilluns, que marca l'inici d'una setmana que estarà condicionada pel debat de la moció de censura presentada per Vox que se celebrarà aquest dimarts i dimecres al Congrés dels Diputats. Rescats perquè el banc suís UBS ha comprat el seu principal competidor financer al país, Credit Suisse, per 3.000 milions de francs, uns 3.010 milions d'euros. L'acord el va anunciar en una roda de premsa aquest diumenge el Consell Federal de Suïssa acompanyat dels presidents dels consells d'administració d'ambdues entitats financeres i del president del Banc Nacional Suís (BNS), Thomas Jordan. I provocacions perquè el president rus, Vladímir Putin, ha fet una visita sorpresa a la ciutat ucraïnesa de Mariúpol, que es troba ocupada per l'exèrcit rus, en la que és la primera vegada que trepitja aquesta ciutat després de ser presa per les forces russes el maig de 2022. El País ho diu així: "Un desafiant Putin visita la ciutat ocupada de Mariúpol". Putin va recórrer la ciutat amb cotxe i va visitar els "treballs de reconstrucció" a Mariúpol. En clau econòmica destaca la compra de Credit Suisse i afegeix que els bancs centrals de tot el món acorden a la vegada facilitar liquiditat.

El País
El País

El Mundo assegura que fonts de l'entorn de l'expresident del govern espanyol José María Aznar "creuen que el PP hauria de tenir millors perspectives democscòpiques". L'expresident demana als del seu partit que s'allunyin tant com puguin del PSOE perquè considera que el govern espanyol està vivint un moment tant "demolidor" que els del PP tenen una bona oportunitat per "robar vots de la dreta i l'esquerra". La imatge del dia és per al Barça, que aquest diumenge a la nit va guanyar el Madrid al Camp Nou i el va eliminar de la Lliga amb un 2-1.

El Mundo
El Mundo

L'ABC arrenca la setmana amb una exclusiva i afirma que el govern espanyol coneix des de 2020 les irregularitats en la fundació del cas Mediador, Fiiapp. El rotatiu ha pogut saber que la Intervenció de l'Estat va tombar els seus comptes per 27 incompliments en un informe complementari. Alarma a l'ABC per un titular que assegura que augmenta el nombre de menors que comet agressions sexuals i afegeix que els terapeutes que els atenen culpen, en part, el fàcil accés que tenen els menors a la pornografia. El diari també es fa ressò que els menors implicats en les agressions són menors de 14 anys i, per tant, no poden ser condemnats. Precisament dilluns de la setmana passada, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, garantia que el govern espanyol està treballant per “prendre mesures” a l’hora d’afrontar la inimputabilitat dels menors de 14 anys. 

ABC
ABC

A La Razón entrevista al president del País Valencià, Ximo Puig, just el dia que acaben les falles. Puig demana que el 28-M, que també hi ha eleccions al País Valencià, no es voti "en clau nacional. El president valencià considera que "s'està donant tanta importància al resultat electoral del mes de maig al País Valencià que sembla que es decideixi qui es quedarà amb La Moncloa el desembre". També en clau electoral, el rotatiu porta dues enquestes; una sobre els resultats dels comicis a les Balears, que dona una còmoda victòria al PP, i a Extremadura on, tot i l'augment de vots del PP, el PSOE podria seguir governant amb el suport de Podemos.

La Razón
La Razón

La Vanguardia opta per obrir l'edició d'aquesta setmana en clau econòmica: "Suïssa força UBS a comprar Credit Suisse per evitar el col·lapse". Credit Suisse passa per un moment de crisi i havia demanat un préstec de 50.000 milions de francs suïssos, uns 50.700 milions d'euros, al Banc Nacional Suís. El govern helvètic, que nega que es tracti d'un rescat, està estudiant una reforma legislativa exprés per afavorir la compra sense necessitar l'aval dels socis. L'executiu de Berna habilitarà 9.000 milions de francs, més de 9.094 milions d'euros, com a garantia. "Un triomf per acariciar la Lliga", diu el diari sobre la victòria blaugrana d'aquest diumenge.

La Vanguardia
La Vanguardia

La portada d'El Periódico lamenta que el reciclatge està disminuint a Catalunya i que els catalans no reciclen ni la meitat dels seus residus. Segons indica el rotatiu, el passat 2022 més de dues tones de residus es van llençar al contenidor gris (el que està destinat a les deixalles que no es poden reciclar). Espai per la compra de Credit Suisse per part d'UBS. El president del consell d'administració d'UBS, Colm Kelleher, ha assenyalat que, amb aquesta compra, l'entitat tindrà un valor de més de tres bilions de dòlars i es caracteritzarà per una cartera d'inversions més "conservadora" que la de Credit Suisse, ha garantit.

El Periódico
El Periódico

L'augment de les agressions sexuals per part de menors també alarmarà els lectors d'El Punt Avui que se suma als experts i "demana eines de prevenció d'actituds violentes" i afegeix que la legislació actual "ha quedat obsoleta". També a la portada del diari català un petit titular que recorda que avui es compleixen 20 anys de la invasió d'Iraq per part d'una coalició liderada pels Estats Units, fet que va desencadenar una violenta inestabilitat que encara avui en dia es percep al país.

El Punt Avui
El Punt Avui

Finalment, l'Ara, a més del rescat de Credit Suisse i la victòria del Barça, indica que l'independentisme té problemes per configurar les llistes electorals de cara a les eleccions municipals del proper 28 de maig. El diari català assegura que les tres grans forces independentistes (ERC, Junts i la CUP) estan buscant candidats a regidors "sota les pedres". El rotatiu explica que fins ara eren partits com PP, Ciutadans i el PSC qui patia a Catalunya per trobar candidats per a les municipals, però que ara el problema el tenen els independentistes: "la paràlisi del procés està passant factura", considera el diari.

Ara
Ara