Uns 450 manifestants, segons dades de la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir la cancel·lació de l'experiment que el Parc Científic de la Universitat de Barcelona (UB) ha contractat a Vivotecnia. La concentració, convocada pel Partit Animalista PACMA amb el suport del Sindicat d'Estudiants i ISEA, ha exigit que els cadells, de la raça 'beagle', siguin alliberats de forma immediata i ha demanat que no els sacrifiquin. D'altra banda, els concentrats també han demanat a la UB que trenqui el contracte amb l'empresa, que han recordat té un judici obert per maltractament animal als seus laboratoris, amb seu a Madrid. En un comunicat, PACMA ha xifrat en més d'un miler els assistents a l'acte i ha sol·licitat la suspensió de l'experimentació com a mesura cautelar en el procediment penal, així com la confiscació dels animals. 

Exigències a la UB

"Estem reivindicant que s'alliberin els més de trenta beagles que hi ha al laboratori de Vivotecnia i que es trenqui el contracte de la UB amb aquesta empresa", ha afirmat en una atenció als mitjans Ivan Guijarro, coordinador del PACMA a Barcelona. Segons ha explicat, a més, aquest divendres van demanar per via legal la confiscació dels gossos. Guijarro ha titllat de "vergonya" que una empresa que té un judici obert com Vivotecnia, que va ser denunciada pel PACMA, continuï obtenint licitacions públiques i tingui permès seguir amb la seva activitat. "Volem que se segueixi mobilitzant tota la societat", ha dit. A més, durant el seu discurs a la plaça Sant Jaume, també s'ha dirigit a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona, a qui els ha demanat també que actuïn per impedir l'experiment i el sacrifici dels cadells.

PACMA juntament "amb 19 partits polítics internacionals" ha enviat una carta urgent a la Universitat de Barcelona demanant la suspensió de l'experiment. Per la seva banda, el rectorat de la universitat va defensar aquest dimarts que la recerca "busca desenvolupar cures per a malalties fibròtiques i comporta l'estudi histopatològic dels òrgans" dels cadells i encara no ha començat la fase experimental, que té previst iniciar-la a mitjans de març. El partit animalista ha reivindicat que els gossos no són els únics subjectes a aquesta mena d'experiments i l'ha atribuït a la "falta d'interès i inversió econòmica en la cerca d'alternatives a l'experimentació amb animals". 

Mobilització social

El coordinador de PACMA s'ha mostrat content per la resposta als carrers i creu que la protesta per aquest estudi en concret està marcant un "punt d'inflexió". En aquest sentit, ha afegit que hi ha una revolució "pendent" al món de la ciència que demana trobar alternatives a l'experimentació amb animals. Durant el transcurs de la mobilització a la plaça Sant Jaume, molts dels assistents han acudit a la concentració amb els seus gossos i se n'han pogut veure sobretot de la raça beagle. Entre els cartells han predominat els missatges contra Vivotecnia i els estudis amb animals als laboratoris i reclamant l'alliberament dels cadells. La mobilització per salvar aquests cadells es va iniciar aquest dimarts per xarxes socials, gràcies a una publicació del perfil animalista La Vaca Style, que va ser qui va denunciar la situació en la qual es trobaven els animals.

 

Durant aquesta setmana diverses personalitats han sortit al pas de la polèmica. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat a través d'una carta a la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que evités el presumpte sacrifici. Colau ha detallat que les entitats animalistes havien alertat sobre el presumpte sacrifici d'aquests cadells, motiu pel qual ha expressat la seva preocupació a la consellera, demanant que exerceixi les seves competències. El Consell de l'Advocacia Catalana també ha volgut dir la seva, i aquest dijous va instar a la UB a rescindir el contracte que la Fundació Parc Científic de Barcelona, depenent de la UB, ha adjudicat a Vivotecnia per l'experiment amb 38 cadells de beagle.  El Consell exigeix l’alliberament dels cadells com a mesura cautelar i demana que, un cop rescindit el contracte, es posin en adopció.