El Consell de l’Advocacia Catalana ha instat aquest dijous la Universitat de Barcelona (UB) a rescindir el contracte que la Fundació Parc Científic de Barcelona, depenent de la UB, ha adjudicat a Vivotecnia per a un experiment amb 38 cadells de beagle. La corporació ha indicat que l’empresa està sent investigada judicialment arran de suposades pràctiques de maltractament animal comeses en els seus laboratoris. Davant d’aquests “antecedents”, el Consell exigeix l’alliberament dels cadells com a mesura cautelar i demana que, un cop rescindit el contracte, es posin en adopció. Així mateix, reclama a la UB i als organismes que en depenen que es comprometin a implantar mètodes alternatius a l’experimentació animal.

Evitar el sacrifici

El dilluns 24 de gener, 38 cadells de la raça beagle podrien haver estat sacrificats després de ser maltractats en un laboratori. En una publicació que s'ha escampat ràpidament a les xarxes socials, el perfil animalista La Vaca Style ha denunciat la situació d'aquests gossets. Segons aquesta, la Universitat de Barcelona, a través del Parc Científic, ha contractat els serveis dels laboratoris Vivotenia per experimentar amb els cadells. Durant 28 dies, només han ingerit un nou fàrmac experimental, tancats dins gàbies. Ara, es fa una crida a la mobilització ciutadana per evitar el seu sacrifici. 

La reclamació arriba dies després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, demanés per carta a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que evités el sacrifici dels cadells, en l’experiment científic. "Tots recordem les imatges horribles del maltractament animal que aquesta empresa va provocar a Madrid", va remarcar Colau a les xarxes socials. 

Explicacions de la UB

Per la seva banda, el rectorat de la UB va informar aquest dimarts en un comunicat que no hi ha prevista “cap actuació en els termes anunciats pels mitjans”, i que la investigació "cerca desenvolupar cures per a malalties microbiòtiques i comporta l'estudi histopatològic dels òrgans de 38 cadells de la raça beagle". No va concretar quines informacions nega, com si s’acabaran sacrificant els cadells. La UB va indicar que l’entitat no ha començat la fase d’experimentació, sinó que té previst fer-ho al març, i que ara elabora el protocol de treball, amb la “consegüent avaluació i validació”. Segons la UB, la contractació de Vivotecnia compleix “tots els requisits legals”

D'aquesta manera, el rectorat ha subratllat que la pràctica amb animals és insubstituïble si es vol garantir el progrés científic i que "només es fa quan és estrictament ineludible i sempre amb la mateixa exigència ètica", per a poder minimitzar al màxim l'impacte en els animals que formen part dels experiments.