La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha titllat de desafortunades les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre la qualitat de la carn a casa nostra. La política d'Esquerra es desmarca, a la vegada, de l'argumentari que ha seguit el PSOE i el mateix PP, aquests darrers com a arma per guanyar la batalla a les properes eleccions autonòmiques a Castella i Lleó el proper 13 de febrer.

No obstant, Jordà ha defensat la qualitat de la ramaderia, especialment la catalana, en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya: "Fem les coses de manera equilibrada i sempre em refereixo a la dieta mediterrània. I crec que en aquest país tenim una dieta fantàstica que és la mediterrània. I no ho defenso perquè ara sigui Consellera d'agricultura i ramaderia sinó perquè aquí tenim una qualitat extrema, no només perquè tenim una carn excel·lent, i no només perquè m'agrada un entrecot de Girona. No faré com el president Sánchez que al final ho redueix tot a que li agrada el filet volta i volta. No es tracta d'això, hem de menjar de manera equilibrada. Si jo em dediqués tot el dia a menjar bledes, no sé Josep si a les nou del matí em tindries aquí gaire preparada per respondre sempre a les teves preguntes punyents".

Albiach defensa Garzón

Un exemple anecdòtic que el periodista Josep Cuní va respondre amb un somriure: "Què tens en contra de les bledes que són riques en fibra?". I Jordà va voler tancar el debat tirant d'humor: "És un exemple, de fet he dit les bledes perquè no m'agraden. Bé, les bledes amb un bon all i una mica de pernilet ja és una altra cosa".

La polèmica s'ha encès en les darreres hores i els primers en respondre han estat des del bàndol del ministre Garzón, representat en els comuns a Catalunya i de la mà de la seva presidenta al Parlament, Jéssica Albiach: "No va estar massa fina la consellera i t'ho dic jo que no soc vegetariana però em consta que n'hi ha que ho són i podrien respondre. Clar que necessitem una alimentació que sigui equilibrada i que els animals estiguin en bones condicions i el futur de la nostra ramaderia del país estigui aquí i es pugui accedir a una carn de qualitat".

Rahola replica Jordà

L'exemple de les bledes ha començat a obrir foc en el debat públic. La primera en fer-ho ha estat Pilar Rahola, vegetariana confessa: "Consellera, s'està vostè enfotent dels vegetarians? Perquè li ben asseguro que aquestes declaracions són molt poc afortunades...", ha escrit a twitter. Jordà ha contestat: "Benvolguda Pilar, en les meves paraules l’única cosa que defenso són els beneficis d’una dieta variada en tot tipus d’aliments com la mediterrània". Tot i que la resposta no ha convençut Rahola que ha tornat a replicar: "Es pot fer dieta variada sense menjar carn. I per defensar la varietat, no cal la típica broma contra els vegetarians que només mengem bledes. És el clàssic menyspreu. Et demano sensibilitat i respecte".

Encara que la consellera no va emmarcar el debat únicament en les bledes. Jordà també es va preguntar què s'entén per macrogranja i va demanar explicitar millor la seva definició quan es parla d'aquest concepte en una entrevista, com va fer el ministre Garzón al diari britànic The Guardian: "Les seves declaracions són extremadament agosarades. Nosaltres limitem les granges del país, pel que fa a la vedella a 600 caps de bestiar, el porcí el marca l'Estat. Catalunya ha fet les coses diferents i millor. El nostre model és familiar i s'hauria de posar damunt la taula què vol dir macrogranja".