S'acosta l'estiu, i amb ell la perillosa temporada d'incendis forestals. Enguany, amb la dràstica sequera que travessa Catalunya —malgrat les recents pluges esporàdiques—, els boscos es trobaran inevitablement en una situació difícil. El 2023, tot i la mateixa falta de pluges, els incendis forestals van aconseguir reduir-se fins a un 78% respecte de la campanya anterior. I aquest cop l'objectiu serà mantenir i rebaixar les xifres. Més enllà dels possibles incendis provocats per l'acció humana, existeix la inevitable possibilitat dels incendis elèctrics, causats per les torres d'alta tensió que travessen les zones forestals.

Per evitar-los, és indispensable l'actuació sobre el terreny abans que sigui massa tard. Les empreses energètiques propietàries de les torres elèctriques són les que s'encarreguen de la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa. Un exemple és el cas d'Endesa, que executa l'acció des de l'aire. En les seves tasques, utilitza drons i helicòpters amb càmeres tèrmiques i eines d'escaneig làser per crear visualitzacions en 3D i vídeos en alta definició que permeten comprovar l'estat de la xarxa des de l'aire. Aquestes tasques es complementen amb inspeccions a peu de línia, amb tales i esporgues selectives dels arbres i arbustos que creixen al voltant de les torres i el cablejat per minimitzar el risc d'incendi.

 

Del total de 99.734 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53% són aèries, un total de 52.628 quilòmetres, i part d'elles passen per boscos o zones amb vegetació. Aquesta setmana, l'empresa ha mostrat a ElNacional.cat el funcionament dels seus helicòpters i drons, a més de l'activitat a peu de línia amb escalades als arbres. Les accions han tingut lloc al nord de Terrassa, just a tocar del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Com són les accions de seguretat?

Una de les tasques que es duen a terme és la tala i esporga selectiva per garantir un espai entre el bosc i els cables més pròxims. Això es fa en col·laboració amb agents del territori, com Bombers, Agents Rurals o Parcs Naturals. Els professionals pugen als arbres amb l'ajuda d'arnès i cordes, i un cop a dalt tallen amb la serra elèctrica les branques seleccionades. A més, també disposen de cascs amb sistema de comunicació incorporat, braçalets que alerten sobre possibles cops de calor, i màquines per desbrossar teledirigides.

També es fan inspeccions amb helicòpter de les línies amb càmeres termogràfiques i s'enregistren vídeos d'alta definició, amb un processament de la informació cada vegada més semiautomàtic o automàtic. La termografia consisteix a sobrevolar les línies elèctriques amb un helicòpter amb una càmera de raigs infrarojos, que detecta si hi ha o no algun punt calent en el cablejat. En cas de detectar alguna anomalia, s'activa el mecanisme per a arreglar-lo de forma ràpida, evitant així possibles incidències i futures avaries. Pel que fa a l'opció d'usar drons per comprovar l'estat de la xarxa elèctrica, aquests van equipats amb càmeres d'alta resolució estabilitzades giroscòpicament per captar imatges de les línies, especialment en punts de difícil accés.

"Les nostres línies estan sotmeses a les inclemències meteorològiques, i en les inspeccions es mira que no hagin patit un desgast i que no els afecta creant punts calents", explica el cap de manteniment de línies d'alta tensió i subestacions de Catalunya d'Endesa, Francesc López. En cas de trobar-ne, s'activa el pla de reparació. "Amb els drons ens podem apropar més a la instal·lació que amb els treballs en alçada", apunta, tot destacant que evita que el personal s'hagi d'enfilar a les torres, agilita el procés i redueix el risc per als treballadors. Enguany, la zona forestal és la que més fa patir, perquè està "més seca de l'habitual". "És un any d'alt risc d'incendi", conclou López.