Protecció Civil gestionarà des del febrer les alertes d'emergències als mòbils, segons ha anunciat aquest dimecres el conseller Joan Ignasi Elena. És a dir, que ja s'ha fet el traspàs per part de l'Estat a la Generalitat del sistema d'alertes. "Un cop fet el traspàs de l'Estat a la Generalitat, el Departament d'Interior, a través de la Direcció General de Protecció Civil, assumirà la gestió d'aquests avisos a la població en emergències greus, no només d'emergències químiques, a tot el territori català", ha subratllat Elena.

📲 Alertes d'Interior als mòbils per catàstrofes: què són i com s'activen

El conseller ha precisat que el sistema d'alertes "no és per informar els ciutadans en una situació de normalitat, sinó que només s'activarà quan calgui donar instruccions d'autoprotecció a la població en casos d'emergències greus, permetent fer una difusió massiva en un període de temps molt curt". A més, ha avançat que es faran diverses proves a tot el territori des del febrer fins a l'estiu: "Farem quatre simulacres en quatre mesos consecutius al conjunt del territori". 

Altres mesures del Plaseqta

D'altra banda, s'instal·laran dues noves sirenes més a la Pineda (al polígon sud de Tarragona) i s'afegiran a les vuit ja instal·lades el 2022: una a Tarragona, dues a Vila-seca, una a Constantí, dues a Salou i dues a Reus. El pla especial d'emergències exteriors del sector químic de Tarragona (Plaseqta) preveia la necessitat de sis sirenes per cobrir les zones habitades més exposades en cas d'accident, però finalment es doblarà la previsió inicial amb un total de tretze sirenes: les deu esmentades més les tres instal·lades el 2020. Així mateix, enguany s'acabarà la instal·lació i posada en marxa del sistema de sensors. Un cop finalitzat, hi haurà 575 sensors: 175 al polígon nord i 400 al polígon sud, que detectaran fuites tòxiques de vuit substàncies.

Entre les mesures del Plaseqta previstes per aquest 2023 també destaca la posada en marxa d'una campanya d'autoprotecció dels treballadors i treballadores d'empreses properes a la petroquímica (un col·lectiu d'unes 5.000 persones de 500 companyies). Segons el conseller Elena, l'acció és una demanda dels sindicats i sorgeix de la taula de crisi — un espai que va sorgir després de l'accident d'Iqoxe i de l'aprovació del Plaseqta. La campanya consistirà en l'edició i difusió de material específic per a col·lectiu, a banda d'un conjunt de reunions de treball entre Protecció Civil i els representants dels polígons. El material es farà arribar mitjançant coordinadors formats per la Generalitat.

Finalment, es durà a terme una campanya publicitària sobre el risc químic. "Serà la primera campanya gran en molts anys (televisió, mitjans digitals, paper, ràdios) i també amb cartellera al carrer i amb formats diversos per arribar al màxim de població", ha anunciat Interior. En aquesta línia, es durà a terme un nou simulacre. Després de "l'èxit" del simulacre realitzat en cinc municipis del polígon sud el novembre, ara serà al polígon nord.