Per complir amb la normativa europea, Protecció Civil ha d'implantar un sistema d'alertes als mòbils a través de SMS en situacions d'emergències abans que acabi aquest any. És per això que el dimecres dia 2 de novembre es farà una prova pilot d'un nou sistema anomenat ES-Alert, que permet enviar missatges als telèfons mòbils de tots els ciutadans que es vegin afectats per una catàstrofe, situació d'emergència o, fins i tot, un accident industrial amb l'objectiu d'avisar-los i informar sobre com s'ha d'actuar. El primer simulacre es durà a terme a les poblacions de Tarragona, Salou, Vila-seca i la Canonja, quatre municipis propers a la planta química de Tarragona. L'alerta, que s'activarà a les 18.30 hores, simularà que s'activa el pla Plaseqcat, el pla especial d'emergències exteriors del sector químic, i demanarà a través d'un missatge als telèfons mòbils de la població que es confini per un accident químic. A banda, també sonaran les sirenes de risc químic del Poligon Sud.

tuit proteccio civil
Tuit explicatiu de Protecció Civil

Com serà l'alerta al mòbil en cas de catàstrofe?

El nou sistema d'alerta al mòbil en situacions d'emergència enviarà, a través de les notificacions urgents, un missatge a la població propera a la zona on hi ha hagut la catàstrofe. Aquest avís serà sonor i amb vibració per captar l'atenció dels usuaris. La notificació tindrà un text encapçalat per "Alerta de Protecció Civil" i a continuació s'informarà el ciutadà sobre com ha d'actuar. En el cas d'aquest primer simulacre, el sistema ES-Alert dirà que no és necessari fer cap acció en concret perquè es tracta d'una prova pilot. El missatge, a més a més, es mantindrà en pantalla fins que l'usuari accepti veure'n el contingut.

alerta notificacio catastrofe
Alerta de la prova pilot a la zona de Tarragona

Com activar l'alerta al mòbil per catàstrofes?

Per rebre el missatge d'alerta al telèfon mòbil en situacions de catàstrofe, s'ha de tenir els avisos d'emergència activats. Els dispositius més actualitzats ja ho tenen posat per defecte, com els Android amb versió 11 o superior i els iOS amb versió 15.6 o superior. Pel que fa als models més antics, encara que alguns ja tenen l'opció activada, les alertes s'han de posar de manera manual. En aquest cas, Protecció Civil ha compartit un document amb les instruccions per poder-ho fer en qualsevol mòbil.

📱Missatges d'emergència al mòbil? Una realitat el pròxim 2 de novembre

 

La tecnologia darrere d'ES-Alert, el sistema d'alerta al telèfon mòbil

El sistema ES-Alert forma part de les mesures del Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Estat espanyol i es va començar a treballar el passat juny. Concretament, a Catalunya, es va sol·licitar la implementació d'aquest sistema d'alertes als telèfons mòbils en cas de catàstrofe després de l'explosió a l'empresa química IQOXE el gener del 2020, quan es va detectar mancances en la gestió d'aquesta emergència. Aquest nou model de comunicació amb la ciutadania utilitza la tecnologia cell broadcasting, la qual permet enviar missatges d'alerta a tots els usuaris de la zona que tinguin activades aquestes notificacions d'emergència en els seus dispositius.