Protecció Civil ha activat aquest matí l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per calor molt intensa dimarts a partir del matí i de forma generalitzada a tot el país i amb menys probabilitat al litoral i prelitoral central i sud. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que aquesta tarda la calor intensa afectarà sobretot les comarques de la Noguera, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues.

Serà a partir de demà, dimarts al matí, quan la probabilitat que les temperatures extremes es puguin superar serà molt alta gairebé a tot el país, sobretot a les comarques de Lleida i Pirineu, Catalunya Central i Girona, i amb menys probabilitat al prelitoral i litoral central i sud. Les comarques de Girona seran les que viuran el pic de calor més intens, i es podran superar puntualment els 44°. A les comarques de Lleida i Catalunya Central es podrà arribar als 42 i 43°. Al Pirineu s’espera arribar als 40°, mentre que al prelitoral serà entre 36 i 40° i al litoral, entre 32 i 35°.

Pel que fa a dimecres, es mantindrà la calor intensa a la tarda però amb menys afectació territorial. Aquest dia l’avís per calor intensa afectaria ja únicament les comarques de Ponent, Catalunya Central i Terres de l’Ebre.

Avís de calor intensa per a aquesta matinada

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès per a la matinada de dilluns a dimarts un avís per calor nocturna intensa a les comarques de l’extrem sud; i per a la matinada de dimarts a dimecres a tot el litoral i prelitoral català.

Consells davant la calor

Davant d’aquesta situació, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús. Igualment, demana que es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos, persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat i persones que hagin de romandre o fer activitat física o treballar a l'aire lliure així com persones amb malalties cròniques.

En aquest context el Departament de Salut ha posat el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut en fase 2. Així es recomana hidratar-se molt sovint, evitar beure alcohol i fer àpats copiosos. També es demana evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i sortir a fer esport en hores de menys calor. Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.