El principal investigat per l'espionatge que va patir el fundador de Wikileaks, Julian Assange, durant la seva estada com a asilat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, David Morales, declara aquest divendres, a partir de les 11.00 hores, davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Morales, propietari de l'empresa Undercover Global, establerta a Jerez de la Frontera (Cadis) i adjudicatària del contracte per gestionar la seguretat d'aquesta legació diplomàtica entre 2015 i 2018, ha sol·licitat al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 declarar voluntàriament sobre aquest presumpte espionatge.

Segons la querella presentada per Assange contra ell, l'empresari hauria aprofitat l'esmentada adjudicació per espiar-lo i vendre la informació a serveis d'intel·ligència nord-americans i equatorians. Està investigat per presumptes delictes contra la intimitat i contra el secret de les comunicacions advocat-client, blanqueig capitals, suborn i tinença il·lícita d'armes.

Després d'admetre a tràmit la querella, De la Mata va acordar al setembre la detenció de Morales, que després de passar a disposició de l'Audiència Nacional va ser posat en llibertat amb prohibició d'abandonar Espanya i obligació de comparèixer en seu judicial dues vegades per setmana.

En concret, el magistrat investiga si Morales hauria "envaït la intimitat" d'Assange mitjançant "la instal·lació de micròfons ocults i altres mitjans", com convertir el circuit tancat de càmeres de seguretat en dispositius de captació d'imatge i àudio.

La defensa del fundador de Wikileaks, que coordina l'exjutge Baltasar Garzón, ha lliurat recentment un extens informe, a què va tenir accés Europa Press, en el qual detalla com s'hauria desenvolupat l'espionatge. Un informe que es va elaborar a partir de documents que estaven en possessió de l'empresa UC Global, dirigida per Morales i amb seu a Jerez de la Frontera (Cadis), i que han estat lliurats per un dels seus extreballadors.

'Hotel', 'l'hoste' i passaports

Aquest escrit parla de la col·locació de micròfons de molts tipus diferents en llocs tan dispars com la base de PVC de l'extintor de la sala de reunions. També explica que tota la informació de la qual disposava l'empresa anava acompanyada de minuciosos detalls, com els dies en què s'havien obtingut les dades o les dates i hores de les visites, i que aquesta informació es bolcava als servidors de l'empresa sota la denominació Hotel, tal com hauria batejat Morales l'operació d'espionatge.

Els empleats d'UC Global fotografiaven els dispositius mòbils dels visitants a l'ambaixada de l'Equador i en ocasions fins i tot obrien o desmuntaven els aparells per copiar els seus números de targeta SIM o els IMEI —codis que identifiquen cada telèfon—, dades que també s'emmagatzemaven a les bases de dades de l'empresa, indica l'informe consultat.

També es van trobar "multitud de repositoris de documents d'identitat de particulars escanejats", juntament amb llistes detallades de persones o fins i tot segells de viatges o visats, "cosa que està ubicada en una carpeta titulada '8 PASSAPORTS LONDRES", explica el document lliurat al jutge d'instrucció.

A més d'aquesta llista de passaports, la defensa també en va aportar altres en les quals es destaquen persones que l'empresa de Morales considerava importants en el marc del control a què haurien sotmès Assange, que anomenava 'l'hoste'. Tenia dades dels metges que el visitaven, els advocats que l'assessoraven o els polítics que el visitaven, i hi afegia les seves nacionalitats i altres dades d'interès.