El príncep Andreu, duc de York i fill tercer de la reina Isabel II d'Anglaterra, ha arribat a un acord per les acusacions d'abusos sexuals a una adolescent fa unes dècades. Segons ha anunciat l'advocat de l'acusació, el príncep Andreu ha arribat a un acord amb Emma Giuffre, que havia afirmat que el membre de la reialesa britànica era un dels homes als quals el depredador sexual i magnat econòmic Jeffry Epstein l'havia "prestat" per abusar d'ella. L'acord ha estat anunciat en una carta al jutge federal que instrueix el cas de l'advocat de Giuffre, David Boies, qui va dir que era signat per ambdues parts. El pacte és una gran quantitat econòmica, de fet en la carta es diu que es tracta d'una "donació substancial" a l'organització benèfica de Giuffre que dona suport als drets de les víctimes.

Emma Giuffre era masssagista esportiva en Surrey quan va começar a tractar amb l'exdona del Duc, Sarah Ferguson, el 2005, qui a la vegada va recomanar a Andreu que es posés en contacte amb ella. Giuffre va relatar que "va ser el client més fastigós que he tingut". La fisioterapeuta explica que va intentar ajustar la llitera per a poder fer bé el seu treball i va ser llavors quan va sentir una veu profunda dient paraules grolleres contra ella i fent-li propostes indecents. “Em vaig posar dret ràpidament i em vaig donar la volta. En aquest instant ell ja estava contra mi, cara a cara, tocant-se molt de prop”, va revelar.

A pesar que es va queixar de l'actitud del Príncep, va intentar fer la seva labor tan bé com sigui possible, encara que no va ser fàcil, ja que el Duc insistia a fer-li preguntes íntimes i a quedar-se completament nu enfront d'ella, la qual cosa resultava molt incòmode. “Ell intentava abraçar-me nu, jo havia de posar les meves mans sobre el pit per a apartar-lo. Li deia: "Jo no faig abraçades". Era un fastigós, sembla que li agradava que ho maltractés i un dia vaig deixar de rebre les trucades”, va comentar.

Retirat els càrrecs

Els suposats abusos sexuals del príncep Andreu d'Anglaterra a una menor repercuteixen molt negativament en la imatge de la corona britànica. És per això que, després de saber que el judici civil pel cas, la reina Isabel II ha decidit retirar els rols militars i patronatges reials del seu tercer fill i novè en la línia de successió. Així ho ha confirmat en un comunicat la Casa Reial aquest dijous: "Amb l'aprovació i l'acord de la reina, les afiliacions militars del Duc de York i els patronatges reials han estat retornats a la reina. El Duc de York continuarà sense assumir cap obligació pública i defensarà aquest cas com a ciutadà privat". 

Davant el destapament dels possibles abusos sexuals del príncep a menors gràcies a la seva connexió amb el pedòfil Jeffrey Epstein i la confirmació que finalment serà jutjat a Nova York per la via civil, uns 150 militars veterans van demanar per escrit que se li retiressin els càrrecs honorífics. Finalment, la reina va decidir actuar per salvar la reputació de la seva família. La Casa Reial ja havia suspès temporalment els nomenaments militars del duc de York el 2019, quan es va retirar de la vida pública. Tanmateix, Andreu encara conservava vuit rols militars honorífics que ara han estat revocats.