Aquest és el primer estiu que tots els espanyols poden anar de vacances amb dret a desconnectar reconegut per llei. Això és possible gràcies a la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal i Garantia dels drets Digitals (LOPDGDD) que va entrar en vigor el passat 5 de desembre de 2018. En un dels articles, es reconeix el dret a la desconnexió digital en l'àmbit laboral: "Els treballadors i els treballadors públics tindran dret a la desconnexió digital amb la finalitat de garantir, fora del temps de treball legal o convencionalment establert, el respecte del seu temps de descans, permisos i vacances, així com de la seva intimitat personal i familiar". 

La llei obliga a l'empresa a establir "una política interna dirigida a treballadors, incloent els que ocupin llocs directius, en els quals es definiran les modalitats d'exercici del dret a la desconnexió i les accions de formació i de sensibilització del personal sobre un us raonable de les eines tecnològiques que eviti el risc de fatiga informàtica. En particular, es preservarà el dret a la desconnexió digital en els supòsits de realització total o parcial a distància així com en el domicili del treballador vinculat a l'ús amb finalitats laborals o eines tecnològiques".

D'aquesta manera, els experts de DAS Seguros, recorden que no és obligatori estar localitzable durant les hores lliures, ni molt menys durant les vacances. I és que segons l'estiu What Workers Want 2019 de Hays (El que els treballadors volen), 57% dels treballadors no desconnecta durant les seves vacances. El desenvolupament de la tecnologia, és un dels motius que influeix a l'hora de desconnectar ja que aquesta permet accedir al correu de feina de forma cada vegada més fàcils. 

A la pràctica és molt difícil aconseguir desconnectar de les tasques quotidianes o d'una situació que ens manté pendents del telèfon o l'ordinador fora de l'horari laboral. Aquesta normalització de la hiperconnectivitat al final genera estrés o fatiga informàtica al treballador i, a la llarga, acaba repercutint al rendiment laboral, segons assenyalen des de DAS Seguros.

En aquest sentit, detallen que l'aplicació d'una cultura de la desconnexió comença per fomentar un ús raonable de les eines tecnològics en pro de la conciliació personal i familiar. A més, també subratllen que actualment hi ha una realitat social, en la qual les relacions personals i familiars estan bastant afectades per l'ús del telèfon mòbil i altres dispositius digitals derivat de les seves obligacions laboral.