Primer Pride a Barcelona després de dos anys de pandèmia. Enguany les celebracions i actes reivindicatius del Dia de l'Orgull LGTBI+ s'han dut a terme paral·lelament en diferents punts de la ciutat: d'una banda, la multitudinària desfilada del Pride! BCN, organitzada per l'Associació Catalana d'Empreses per a Gais i Lesbianes, ha comptat amb les carrosses de diverses empreses i partits polítics. D'altra banda, el col·lectiu La Crida ha convocat una manifestació que busca plasmar l'esperit de lluita de la històrica mobilització de 1977 i diferenciar-se de l'altra convocatòria, la qual han titllat de "capitalista".

pride barcelona 2022 - montse giralt
Manifestació del Pride! BCN 2022 /  Montse Giralt

Torna l'Orgull

Milers de persones participen aquest dissabte en la desfilada Pride! Barcelona, amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI, després de dos anys d'aturada forçada per la pandèmia del coronavirus. La darrera edició, celebrada el 2019, va reunir entre 55.000 persones (segons la Guàrdia Urbana) i 100.000 (segons l'organització). Enguany, la cercavila està dedicada a visibilitzar les dones lesbianes. Sota lema "Lesbianes visibles i poderoses", la desfilada del Pride!, ha arrencat poc després de les 18 hores a la plaça de les Tres Xemeneies, i ha recorregut tota l'avinguda Paral·lel fins a la plaça d'Espanya. Entre els assistents s'hi trobaven el ministre de Cultura, Miquel Iceta, dalt de la carrossa del PSC, i la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge, que acompanyava la d'ERC. Preguntada per la manifestació alternativa d'aquest mateix dissabte, crítica amb el vessant més comercial i espectacular de la rua, l'ha defensat com a "riquesa" dels moviments socials. "Les dues són plenament vàlides i les seves reivindicacions han de ser igualment escoltades per les administracions", ha assegurat. La desfilada d'aquest dissabte és una de les moltes activitats convocades per l'organització d'aquest certamen entre el 13 i el 26 de juny a Barcelona, dedicada a la visibilitat lèsbica i a les "Bollomamis", el nom que han triat per als cartells i que s'inspira en l'imaginari de Rosalía.

pride barcelona 2022 miquel iceta psc - montse giralt
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, a la carrossa del PSC del Pride! BCN /  Montse Giralt

"Trans, marica, bi, bollera, la mateixa lluita obrera"

De forma paral·lela, el col·lectiu La Crida LGTBI ha convocat una altra manifestació, en aquest cas entre la plaça d'Universitat i la plaça de Sant Jaume, passant per carrer Pelai, les Rambles i Ferran. L'organització s'ha mostrat obertament crítica amb el Pride! BCN, ja que consideren que la desfilada és una convocatòria "capitalista" i d'oci que busca el lucre i que està "patrocinat" per empreses de "dubtosa moralitat", mentre que ells se centren a defensar els drets del col·lectiu seguint les passes de la primera concentració per l'alliberament a Barcelona el 1977. Enguany, la manifestació ha girat entorn el lema "Som els colors de les lluites", per tal de posar l'accent en la presència de persones LGBTI+ en els moviments socials i el seu paper clau per avançar en matèria de drets humans al llarg de la història. En arribar a la plaça Sant Jaume al voltant de les 20:30, l'organització ha llegit un manifest que defensa "la unió de les lluites feminista, antiracista, de classe i LGBTI".

pride barcelona 2022 - montse giralt
L'Orgull LGBTI+ a Barcelona 2022 / Montse Giralt