A les portes de la celebració del dia de l’Orgull, el ple municipal de l'Ajuntament de Barcelona no ha pogut donar sortida a una Declaració Institucional del plenari en favor de la diversitat sexual i contra la discriminació del col·lectiu LGTBIQ+ a causa del bloqueig de només tres regidors, els dos de Valents i la regidora no adscrita, Marilen Barceló, que a la pràctica funciona com a una membre més del grup liderat per Eva Parera, tal i com ha denunciat via twitter la regidora Laura Pérez (BComú). El no d’aquesta formació a donar-hi suport ha impedit la unanimitat, que és imprescindible perquè entri a l’ordre del dia del ple, malgrat que comptava amb el suport de la resta de grups, és a dir, tot l’arc ideològic des de Barcelona en Comú fins al PP.

 

 

Per la seva banda, la formació liderada per Eva Parera ha justificat el bloqueig al text apuntant que la Declaració Institucional “no busca la igualtat, buscar donar privilegis a un col·lectiu” tot preguntant-se per què “és més prioritari el col·lectiu LGTBI que d'altres?” A més, Valents ha criticat que hi hagi previst un increment injustificat de despeses en aquest sentit i ha demanat que "es destinin més diners a beques menjador, beques escolars, casals d'estiu per nens amb discapacitat, més seguretat als carrers, facilitar l'accés als parcs a persones amb discapacitat o fer accessibles els centres esportius a les persones grans”.

Text de la declaració

La declaració, que hauria presentat la regidora Laura Pérez Castaño, tenia el següent text: “Totes les persones tenim un paper clau en el canvi social per a aconseguir la igualtat i el reconeixement de les persones LGTBI+. El respecte per la diversitat afectiva, sexual i de gènere és un element de valor i de riquesa social en la promoció del qual hi està implicada tota la ciutadania. Al mateix temps, la visibilitat i la promoció de les llibertats sexuals i de gènere no són drets exclusius de les persones LGTBI+, sinó que beneficien a tothom. Per això, quan es parla de diversitat afectiva, sexual i de gènere es fa referència a un dret de ciutadania. Barcelona ha estat una ciutat pionera en les polítiques de promoció de la diversitat sexual i de gènere, en el treball territorial amb entitats veïnals als districtes de la ciutat, amb programes específics de formació i ocupació a través de Barcelona Activa, així com en la generació de guies destinades a empreses per sensibilitzar i donar eines per promoure la diversitat en el món laboral i evitar la discriminació. El paper del món local és primordial per a promoure societats més igualitàries, respectuoses i justes i, per la seva proximitat amb la ciutadania, els ens locals se situen en un lloc privilegiat en la promoció de la igualtat i la diversitat afectiva, sexual i de gènere. I aquí el Centre LGTBI de la ciutat de Barcelona, gestionat per la Plataforma LGTBI de Catalunya, ha estat un recurs de referència per l’atenció a les persones LGTBI i en la promoció d’una proposta cultural per la diversitat sexual i de gènere. En un context marcat per la pandèmia, és més important que mai que els ens locals assumeixin l'obligació de garantir el dret de les persones LGTBI+ a desenvolupar un projecte de vida lliure d'obstacles, discriminacions i violències, establint mecanismes per a això, destinant mitjans, recursos i ajuts públics. També en el món de l’esport a on encara queda molt camí per recórrer”.

Per aquests motius d'acord amb l'article 65 i 101 del Reglament Orgànic Municipal i l'acord de la Junta de Portaveus de 6 de febrer de 2006, ratificat per acord de la Junta de Portaveus de 4 de setembre de 2015, relatiu als criteris interpretatius sobre els articles del Reglament Orgànic Municipal reguladors de les declaracions institucionals, formulen la següent Declaració Institucional

Per tot el que s'ha exposat, el Grup Municipal de Barcelona en comú a l'Ajuntament de Barcelona proposa al Ple els següents acords: PRIMER.- Comprometre’ns a treballar perquè Barcelona sigui un lloc segur i amable en el qual viure la diversitat sexual, afectiva i de gènere de manera plena i normalitzada fomentant actituds positives, de suport i de no discriminació cap a les persones LGTBI+. Al mateix temps promoure activitats culturals i d’oci, espais i llocs de trobada i relació. SEGON.- Incrementar els recursos tècnics i econòmics pel desenvolupament de polítiques per la diversitat afectiva, sexual i de gènere, ampliant el pressupost municipal en matèria de polítiques LGTBI+, garantint alhora les condicions perquè les polítiques de diversitat de gènere es consolidin. TERCER.- Treballar de manera conjunta per tal de difondre i conscienciar les entitats, clubs i associacions esportives de Barcelona en el reconeixement dels drets del col·lectiu LGTBI i de compromís contra la LGTBIfòbia, així com l’organització d’accions de prevenció i sensibilització dels drets LGTBI a l’esport. Cal incidir en el paper clau de les entitats esportives per a conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. Per tractar adequadament la problemàtica de la violència sexual cal que des de les entitats esportives es reconegui la seva incidència, que se’n parli i que s’hi actuï. I és també necessari que hi hagi un interès ferm per canviar la cultura que fa que la violència sexual dins del món de l’esport sigui encara ara viscuda com un tabú. QUART.- Oferir de manera coordinada entre l’Ajuntament de Barcelona i les entitats especialitzades, com Panteres Grogues formació específica adreçada a les entitats, clubs i associacions esportives de Barcelona. Les actuacions a realitzar han d’anar adreçades a tots els agents que d’una forma o altra formen part del sistema esportiu –pares i mares, entrenadors i entrenadores, professorat, monitors i monitores, personal tècnic, esportistes, personal directiu o d’administració, personal de manteniment de les instal·lacions esportives i altres persones amb responsabilitats a l’àmbit de l’esport - per a infants i adolescents, que són col·lectius d’especial vulnerabilitat, però també per a l’esport de qualsevol altra franja d’edat”.