L'exprofessor d'informàtica de l'escola Vedruna Gràcia de Barcelona, acusat de cinc delictes d'abusos sexuals i vuit de revelació de secrets, ha estat condemnat a vuit anys de presó i a vuit d'inhabilitació per exercir la docència, segons ha avançat Catalunya Ràdio. A més, la magistrada li ha sentenciat 14 anys de llibertat vigilada.

L'home va ser arrestat i empresonat el desembre del 2017 després de trobar-li unes 700 imatges de nens despullats i semidespullats al telèfon mòbil. Tots els perjudicats el van identificar sense dubtes com a autor dels fets. La sentència considera provat que entre els anys 2011 i 2012 va abusar de dos nois i dues noies, els quatre d'uns 14 anys, quan era monitor de l'agrupament escolta Cau Mas Guinardó.

L'any 2015 dos membres de l'Agrupament Scout Mas Guinardó el van denunciar per presumptes tocaments ocorreguts tres anys enrere quan eren menors d'edat. Els Mossos d'Esquadra el van detenir i li van intervenir una gran quantitat material informàtic del seu ordinador, telèfon mòbil i diversos CD. L'home va quedar en llibertat sense cap mesura cautelar i ho va comunicar a la direcció de l'escola, que el va mantenir en el càrrec.

El coordinador de l'equip de gestió de la Fundació Vedruna, Josep Closa, explicava fa dos anys que es va activar el protocol d'abusos, però que no se'l va acomiadar perquè les denúncies eren de fora del centre i no n'hi havia dins l'escola. El 2016 van comprovar que l'home tenia el certificat d'antecedents penals net, però no en van informar ni les famílies ni la Generalitat.

El 2017 va arribar al jutjat el resultat de l'estudi policial de tots els arxius informàtics comissats a casa de l'ara condemnat. Al seu mòbil s'hi van trobar prop de 700 imatges de nens i nenes semidespullats o despullats i en diferents actituds. Les fotos eren de vuit joves de l'agrupament escolta i de deu exalumnes de l'Escola Vedruna de Gràcia.

Els Mossos demanen informació i col·laboració

Els Mossos van comunicar a l'escola l'1 de desembre del 2017 que hi havia una investigació en curs i van demanar informació i col·laboració als responsables del centre. Els Mossos van aconsellar discreció per no entorpir la investigació fins que s'esclarissin els fets.

El 12 de desembre del 2017 agents de paisà el van detenir a la mateixa escola de forma discreta mentre feia manteniment d'ordinadors, i l'endemà la jutgessa, després de prendre-li declaració, el va enviar a presó per evitar la destrucció de proves i que influís en les víctimes.

El detingut, que portava encara no deu anys al centre, era coordinador informàtic i també donava classes a l'ESO de cultura religiosa. Era un professor que rebia valoracions i puntuacions molt bones dels alumnes, segons l'escola.

L'escola va suspendre la relació laboral amb el professor i aleshores va informar l'administració educativa, el Consorci d’Educació de Barcelona, Inspecció, tal com marquen els protocols vigents, així com professors, alumnes i famílies de l'escola. Després que declaressin els exalumnes, el 15 de desembre, el centre va enviar el dia 18 una carta adreçada a totes les famílies informant-los dels fets i posant-se a la seva disposició.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat