El Servei Català de Trànsit (SCT) es prepara per una setmana que es preveu molt moguda a Catalunya. Del divendres 2 de desembre al diumenge 11 de desembre, mentre duri el pont de la Puríssima, s’espera que gairebé 900.000 cotxes es moguin per Catalunya, sobretot, durant les dues operacions de sortida i tornada que estan previstes. Alhora, però, el director del SCT, Ramon Lamiel, ha destacat també la importància de tenir prudència en els trasllats que es facin durant la setmana, fora d’aquestes operacions concretes. "No es pot abaixar mai la guàrdia, màxima prudència, especialment en els desplaçaments d'entre setmana, no els grans moviments de sortida i entrada”, ha assegurat aquest dijous en una compareixença amb mitjans de comunicació. 

L’operatiu especial, que comptarà també amb més controls de Trànsit dels Mossos, durarà els onze dies d’aquest macropont de desembre i es demana, sobretot, vigilar especialment a les tardes i en petits desplaçaments després de tornar d'activitats com esquiar o visitar mercats i fires nadalenques, quan el cansament comença a fer efecte. Aquest pont arriba després d’un mes de novembre que ha estat molt complicat pel que fa a l’accidentalitat i a la mortalitat a les carreteres catalanes. Per facilitar les coses als conductors, quan estiguin previstes retencions, des de Trànsit es difondran gràfiques a través de les xarxes del SCT per informar dels més punts amb cua. D’aquesta manera, esperen que els conductors es puguin organitzar i fer els trasllats quan hi hagi menys trànsit a la carretera després de consultar les retencions des dels perfils de les xarxes socials de Trànsit, Mossos i Interior.

Director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel
El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Ramon Lamiel / ACN

Sortida de 470.000 cotxes en la primera fase

Pel que fa al calendari de mobilitat, Lamiel ha reconegut que aquest any els dies festius coincideixen en dimarts i dijous i davant la llargada del pont, l'operació especial de trànsit es divideix en dues fases. La primera del 2 al 6 de desembre i la segon del 7 a l’11 de desembre. Durant la primera fase s’espera que surtin 470.000 vehicles des de l'àrea metropolitana de Barcelona. La tornada del dia 6 preveu que uns 240.000 vehicles tornin entre les dotze i les dotze de la nit.

En la segona fase s’espera la sortida d’uns 420.000 cotxes entre les tres de la tarda del dimecres set i les tres de la tarda del dijous 8 de desembre des de la capital de Catalunya. S’espera que el diumenge 11 tornin uns 250.000 cotxes en direcció Barcelona. Per tal d’organitzar millor les sortides i els retorns, Trànsit ja va informar d’algunes modificacions de carrils i limitacions de trànsit i velocitat per camions en el tram més complicat de l’autopista AP-7.