Tècnics de l'Equip d'Atenció a la Víctima (EATAV) han pres declaració a una de les suposades víctimes de José Antonio Ortiz, el militant de Vox a Lleida detingut per abusos sexuals a discapacitats. Els Mossos han traslladat el detingut a l'oficina de l'EATAV per assistir a la compareixença des de darrere d'un vidre.

La compareixença és una prova i la seva declaració es fa seguint el protocol de la càmera de Gesell, de forma que no hi ha contacte visual entre víctima i investigat i les preguntes les fa un professional assistencial especialitzat. Les parts i la magistrada segueixen el testimoni a través d'un vidre que facilita la intimitat i la seguretat de la víctima, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts policials han apuntat inicialment que també es faria una roda de reconeixement del detingut.

Com que la persona afectada és especialment vulnerable, la fiscalia pot perseguir d'ofici qualsevol informació que permeti la seva identificació directa o indirecta. En aquest moment processal es tracta d'una única víctima. 

Ortiz, per la seva part, no passarà a disposició judicial fins aquest divendres. Els Mossos volen esgotar el termini màxim legal de 72 hores sota custòdia per seguir investigant els fets. A hores d'ara estan analitzant l'ordinador i el mòbil del detingut dimarts per si troben proves que l'incriminin, com ara imatges de contingut sexual.

Ortiz va ser detingut dimarts després de rebre una denúncia de dos discapacitats d'uns 30 anys que estan tutelats per la Fundació Alosa de Lleida i que treballen per Aspros. Va ser la fundació Alosa la que va detectar missatges de Whatsapp fora de lloc entre els dos denunciants i Ortiz.

Els investigadors sospiten, però, que hi podria haver més afectats, fins i tot discapacitats menors d'edat. L'investigat es guanyava la confiança de les seves víctimes per després poder contactar amb elles, però no és treballador de cap centre que atengui persones amb discapacitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat