Després de quatre grans manifestacions per l'11-S, la premsa internacional ja té la Diada catalana marcada a l'agenda. L'agència France-Presse, una de les Cinc Grans, explica d'aquesta manera el context i el moment: "El Govern [Puigdemont] camina sobre la corda fluixa després que la coalició independentista que governa Catalunya es trenqués al juny perquè el seu component més radical, el petit partit anticapitalista CUP, es va negar a donar suport als pressupostos per al 2016. [...] Com a resultat, [el Govern] s'enfronta a una qüestió de confiança al Parlament el 28 de setembre. La CUP ha dit que li donarà suport, però encara hi ha profundes divisions sobre com posar en marxa el pla d'independència que l'actual primer ministre (sic) espanyol Mariano Rajoy ha dit que és una 'amenaça seriosa enorme' per a Espanya".

The Guardian publica aquest despatx de l'agència francesa, que també recull unes paraules de Jordi Sánchez, president de l'ANC sobre el cas. "Aquests desacords han generat moments d'angoixa i ràbia", diu, "però a l'hora de la veritat la gent no defrauda".

El diari de referència de la City de Londres, Financial Times, ha publicat un informe llarg, on Tobias Buck, el seu corresponsal, resumeix el moment del procés en un sentit semblant. Buck conclou que "la major part de les escaramusses que queden per endavant es resoldran als tribunals en lloc de a la taula de negociació", a causa de l'absència de govern a Espanya. "Hi ha poc marge per a converses entre les dues parts, no diguem d'una nova iniciativa de distensió".

Fracesco Cerri, el corresponsal de l'agència italiana Ansa, assenyala al seu despatx com és difícil per als sobiranistes d'establir diàleg amb l'Estat, que recorre als tribunals per a detenir un moviment que és majoritari "segons els sondejos" (es refereix a les últimes dades del CEO).

L'home a Madrid de l'Irish Times, Guy Hedgecoe explica als seus lectors que la Diada fa cinc anys que està dominada pel moviment independentista. Destaca que l'origen d'aquesta deriva respon a la negativa de l'estat a celebrar un referèndum "a l'estil del d'Escòcia" i que la principal barrera del sobiranisme "és curiosament, als tribunals", en referència a l'actuació del Tribunal Constitucional contra el Parlament i la seva Mesa.

El diari de Tolosa de Llenguadoc La Dépêche du Midi, el principal de la regió, fa un resum de les Diades celebrades fins ara sota el signe del sobiranisme i les dificultats del moviment independentista per anar a l'ensems.

A EA Wordview, un digital de referència sobre el Pròxim Orient, entrevisten l'escriptora i periodista vallenca Xènia Bussé, que fa un resum del que ha passat fins ara i assenyala que "ja veurem si aquesta és l´'ultima Diada independentista. Els independentistes no són tan ingenus".

Ja fa uns dies, el francès Le Petit Journal, ja n'ha publicat una prèvia explicant les aspiracions de Catalunya per convertir-se en República. El diari explica que l'11 de setembre serveix als independentistes per informar "la població nacional i l'estranger de la situació política de la regió". Destacant que aquesta és la primera gran manifestació que se celebrarà tenint una majoria parlamentària independentista, Le Petit Journal explica que la mobilització serà descentralitzada i que a cada localitat tindrà un significat concret. També fa referència als actes que se celebren aquesta setmana a la 'Catalan Week', diferents actes de promoció internacional del procés a Londres, París, Nova York, Zurich i Rotterdam.