La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona està recopilant informació sobre l'abast dels danys causats pel temporal i, sobretot, pel desbordament del riu Ter més avall de Foixà. Els fructicultors comencen a comprovar les conseqüències del temporal Gloria als camps del Baix Empordà. El Ter es va desbordar a l'alçada de Foixà i va arrasar hectàrees dels camps més propers al riu, sobretot a la zona de Verges, Ultramort, Ullà o Torroella de Montgrí. "Els camps s'inunden habitualment però mai ens haguéssim imaginat que el riu canviaria el seu curs i ens passaria pel mig dels nostres camps", ha explicat Joan Maria Pareta, fructicultor de Giropoma Costa Brava i membre d'Unió de Pagesos.

En aquest punt on el Ter es va desbordar, hi ha un camp experimental amb les varietat més innovadores de Giropoma Costa Brava. Aquí, les estructures i les xarxes anticalamarsa han resistit l'embat de l'aigua però també caldrà revisar, al llarg de tot el recorregut, les canalitzacions de reg. "Nosaltres ens esforçarem al màxim per recuperar-nos, però les administracions i l'asseguradora també s'han de posar les piles", subratlla Pareta. "Tothom, qui més qui menys, té algun tros de camp que se li ha emportat la riuada, amb alguna pomera que ha quedat arrencada, haurem de refer els camps", ha afirmat el fructicultor que ja avança que la valoració de la IGP revelarà que hi ha "danys quantiosos" perquè hi ha afectacions "molt greus.

Pareta, com a membre d'UP, també afirma que ha estat una inundació diferent a les que havien viscut fins ara, perquè el riu baixava amb molta força, i ho atribueix al desembassament d'aigua de Susqueda que dijous a la nit va fer arribar molts metres cúbics per segon d'aigua al Baix Ter. "El riu s'ha desbordat amb una fúria i una empenta que no és normal, que donin explicacions i que expliquin per què ho van fer així", ha demanat el fructicultor a l'Agència Catalana de l'Aigua i a la Generalitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat