Polèmica cuinada a foc lent. Tot i que l’examen de Química de la Selectivitat 2022 ha estat considerat com un dels més fàcils de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) d’enguany, no s’escapa de cap queixa. I les queixes podrien estar ben fonamentades, perquè té a veure amb la redacció d’un enunciat sobre el muntatge experimental de la pila. “Ens podem queixar, si us plau!?!?” és una de les piulades amb més reaccions que hi ha a Twitter sobre aquest tema: el cas és que l’enunciat de l’examen demana als estudiants que escriguin “les reaccions que tenen lloc a l’ànode i al càtode” i “la reacció global de la pila”. També demana que es faci “un dibuix del muntatge experimental de la pila”, a més d’indicar “el material i els reactius que es necessitaran, la polaritat de cada elèctrode i la direcció en què circulen els electrons”. El problema, però, és que enlloc de l’enunciat demana que els alumnes facin l’explicació sobre el muntatge de la pila. En canvi, al document de la Generalitat on apareixen les correccions sí que es demana que es faci aquesta explicació.

🟡 Selectivitat 2022, DIRECTE
📝 Exàmens Selectivitat 2022 en PDF: Correccions, respostes i totes les solucions

📲 Calculadora de la nota de tall: Simulador de la nota de la Selectivitat 2022

Diversos estudiants s’han posat en contacte amb ElNacional.cat per denunciar aquest fet. Una d’elles manifestava a aquest diari la seva preocupació perquè és el tercer cop que fa la selectivitat perquè vol estudiar Medicina, una carrera amb unes notes de tall tan altes que fa que cada pregunta hagi d’estar resposta gairebé a la perfecció. Però fent una cerca ràpida a Twitter, qualsevol pot comprovar que hi ha malestar general. “Em nego que a les correccions de Química compti 0,3 punts explicar com muntar una pila que no demana l’enunciat”, denuncia la Lua Berlinches a la xarxa social de l’ocellet blau.

Els professors de Batxillerat, però, són més optimistes. Consideren que no hi ha concordança entre l’examen i el document que informa els correctors com han de valorar les respostes dels estudiants. Però hi ha l’esperança que els examinadors es posin en contacte amb els responsables de l’examen “i els facin veure l’error” per tal que s’informi sobre com corregir correctament aquell examen. El problema, doncs, no estaria a l’examen, sinó al document que serveix de guia per corregir aquestes proves.

L’altre examen vestit de polèmica d’aquest any ha estat el de les Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. La xarxa ha tornat a omplir-se de missatges de queixes per la dificultat de la prova. Són poquíssims els comentaris d’estudiants que diuen que han superat amb facilitat l’examen. No s’hi han salvat ni els alumnes de les modalitats de ciència i tecnologia, que a vegades cauen en el parany de presentar-se en aquesta optativa en creure que les preguntes i els exercicis seran més fàcils. Molts d’ells han escrit piulades reconeixent que es penedeixen d’haver mirat de rascar més nota a través d’aquesta assignatura.