Debat de gran importància en el si de la Guàrdia Civil, el centenari cos policial bandera de l'Estat espanyol. Deixant de costat debats innecessaris com la cultura antidemocràtica en el deep state policial, les preocupants postures de caràcter filofeixista d'alguns agents en un cos intrínsecament lligat al nacionalisme espanyol més ranci, l'ús de la policia com a una eina de repressió per mantenir un status quo socioeconòmic inherentment desigual basat en l'explotació de la gent necessitada com a mà d'obra per generar capital en mans privades en comptes d'abordar col·lectivament els problemes socials per erradicar-los, o l'exacerbada violència repressiva anticatalana en el circ de l'1-O del 2017, la polèmica es desencadena per un problema de veritat, "allò que importa", com dirien els cartells electorals de Vox pel 23-J: una vinyeta de Mortadel·lo i Filemó

L'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), el principal sindicat del cos amb 31.000 afiliats, ha denunciat que el compte oficial de la Guàrdia Civil ha emprat una vinyeta de Francisco Ibáñez, el recentment mort autor de Mortadel·lo i Filemó, dedicada a l'associació pels drets dels agents i que ha esborrat tota referència a ells. La vinyeta original, dedicada a "tots els guàrdies civils d'Espanya", la va dibuixar el mític historietista el 2011 dedicada a l'AUGC. En ella apareix una escena còmica amb Mortadel·lo, Filemó i el 'súper' Vicente vestits de guàrdies civils i amb Mortadel·lo fent una de les seves, deixant una "espècie protegida" —un cocodril— al despatx del cap i assegurant que segur que està contentíssim i, fins i tot, potser els apuja el sou. La vinyeta té un dibuix del logo de l'AUGC en un cartell a la cantonada superior dreta. 

La polèmica sorgeix perquè el compte oficial de Twitter del cos de la Guàrdia Civil ha agafat aquesta mateixa vinyeta per expressar el seu condol per la mort del mestre Ibáñez i ha esborrat de la forma més arcaica possible tota referència al sindicat AUGC, guixant amb blanc per sobre del logotip del sindicat amb paint o algun altre editor d'imatge. La Secretaría General del sindicat ha dirigit un escrit demanant explicacions sobre per què s'ha "manipulat" el dibuix original i no s'ha "respectat els drets d'autor"

Allau de crítiques

Diversos comptes del sindicat policial han expressat les seves crítiques a l'acció de censura de la referència a l'AUGC per part del cos. l'AUGC d'Andalusia ha exigit una "rectificació" i ha afirmat: "Sabem que no us agradem, però manipular la memòria d'un artista recentment mort no té nom. Disculpeu-vos!". Per la seva part, la Secretaría de Comunicació del sindicat ha afirmat que "els anys passen i res canvia a la Guàrdia Civil, la institució continua reticent a reconèixer el que sí que va fer Ibáñez" i, afegeixen, "aquesta mutilació d'una vinyeta genial de l'autor només demostra quant rància continua sent la cúpula de la Direcció". A més de fonts del sindicat, és clar, la polèmica ha atret molts altres tuitaires que mai no desaprofiten una oportunitat per fer bromes àcides, marca Twitter.