El sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones, va entrar en fase d'emergència el passat dijous 1 de febrer. Entre les mesures que han entrat en vigor amb la nova fase, hi ha la reducció de la dotació d’aigua per habitant i dia a 200 litres, la restricció d’un 80% de l'aigua en els usos agrícoles, d'un 50% en la ramaderia, i d’un 25% a la indústria i en els usos recreatius. Una mesura que preocupa a molta gent, tant particulars com empresaris, és si en aquesta nova fase estarà permès omplir les piscines. La resposta pot ser 'sí' o 'no' en funció de les situacions. A continuació resoldrem els dubtes al voltant d'aquesta qüestió.

🚿 Aquestes són les restriccions d'aigua a Catalunya en l'emergència per sequera

💧Sequera a Catalunya: els 202 municipis que entren en estat d'emergència | MAPA

Reompliment parcial d'algunes piscines

Segons la Generalitat, no es podran omplir les piscines d’aigua dolça. Només es permetrà reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, i de les descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària. Es podran reomplir sempre que, mitjançant l'aplicació de mesures d'estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva (entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes), s'aconsegueixin estalvis d'aigua equivalents al volum d'aigua emprat en el reompliment de la piscina.

També es permetrà omplir i reomplir les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d'educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública, així com en les destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta. Pel que fa a les piscines amb aigua de mar, es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.

Què vol dir reompliment parcial?

El reompliment parcial d'una piscina inclou totes aquelles pèrdues d'aigua mínimes que es donin en cas d'evaporació, esquitxades, neteja, etc., i només es poden reomplir aquelles piscines que disposen d'un sistema de recirculació de l'aigua. Així doncs, tenint en compte que NO es poden omplir les piscines d’aigua dolça, hi ha algunes excepcions.

Es poden omplir parcialment: 

  • Piscines cobertes inscrites en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya. Han d’aplicar mesures d’estalvi equivalents.
  • Piscines descobertes que es fan servir durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua. Han d’aplicar mesures d’estalvi equivalents que incloguin el tancament de dutxes.

Es poden omplir:

  • Piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals, residències, centres d'educació especial i centres de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública.
  • Piscines amb aigua de mar sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.

Les alternatives dels hotels

Davant la prohibició, els establiments se les empesquen com poden. Per exemple, els hotels de Sitges estan estudiant diverses opcions per ajudar a reduir el consum d’aigua. Tot i que sostenen que fa anys que estan “molt conscienciats amb el medi ambient”, valoren la possibilitat d’omplir piscines amb aigua de mar o d’instal·lar gespa artificial, segons apunta a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria, Oskar Stöber. El municipi té un consum mitjà de 246 litres per habitant i dia, segons les últimes dades de la Generalitat, de manera que supera els 200 litres requerits en la nova fase d’emergència per sequera. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!