Aquest dilluns al voltant de les 12:30 del migdia la xarxa elèctrica de tota la península Ibèrica va col·lapsar i va deixar sense llum pràcticament tot Espanya (a excepció de les illes, Ceuta i Melilla) i Portugal, per causes encara indeterminades —s'investiguen i valoren els possibles motius, des d'un error humà, a una fallada d'un conjunt de plaques solars en el sud-oest peninsular o un ciberatac—. Durant més de sis hores, mentre el servei es recuperava gradualment, bona part del país va tornar per un moment a una època sense telèfons mòbils, els qui tenen vitroceràmica es van veure obligats a improvisar i molts van desempolsegar o van córrer a comprar transistors de ràdio de piles i espelmes. Tanmateix, hi va haver petits pobles que, com l'aldea gal·la d'Astèrix i Obèlix, van aguantar amb llum gràcies a generadors o instal·lacions autònomes de funcionament “en illa”.
És el cas d'Oseja de Sajambre, un petit poble de dos-cents habitants a la província de Lleó que va tenir energia elèctrica durant gairebé tot el dia, mentre tota la xarxa al seu voltant col·lapsava. La llum tan sols se'n va anar durant mitja hora al principi de l'apagada en aquesta localitat bucòlica situada a ple cor dels Pics d'Europa lleonesos, en un verd paratge natural. Precisament la seva ubicació remota ha estat la seva principal baixa: després de llargs hiverns aïllats per temporals i capes de neu d'un metre, es va construir en la veïna Pío de Sajambre una petita central hidroelèctrica que funciona mitjançant un sistema “en illa”, aïllat de la resta de la xarxa, que s'activa quan s'interromp el subministrament de la xarxa general. Així, aquesta vall compta amb un sistema de generació elèctrica independent que li ha permès mantenir una certa normalitat, veure la televisió i fer el dinar, mentre la resta del país estava a les fosques (si bé no tenien fibra òptica ni línia de telèfon). Així ho ha relatat a EFE aquest dimarts una veïna del municipi, Nieves Moral, propietària durant anys d'un supermercat local i ara jubilada.
Generadors i sistemes d'emmagatzematge al món rural
No és l'únic cas similar. A Pozo-Lorente, una localitat propera a Albacete de tan sols 386 habitants, l'apagada amb prou feines va durar uns minuts, tal com recull la cadena Cope. Compten amb un generador de 500 quilowatts i, amb només un avís de l'alcaldessa a la companyia elèctrica, es va fer la llum mentre la resta del país seguia a les fosques. Un altre exemple es va donar al poble càntabre de San Vicente de Monte, que des del 2020 disposa d'un sistema d'emmagatzematge d'energia mitjançant bateries de liti, que permeten fer ús d'uns 232 kW/h, tal com recull aquest dimecres El Periódico. Aquí es van assabentar del que estava passant per televisió, ja que amb prou feines se'ls en va anar la llum uns segons. El sistema es va instal·lar pels habituals talls de subministrament en aquest petit municipi rural, situat també al mig d'una vall. Atès l'època de l'any i el bon temps, no es va produir un consum elevat a les cases i les bateries van donar de si durant tota l'apagada.