Avui és el dia D, el dia que la investigació que fa dos mesos que els agents de la Unitat d’Investigació (UI) dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Tarragona preparen ha de culminar. A les cinc del matí al despatx d’aquesta unitat que comanda un sotsinspector hi ha un moviment que no és habitual. Cafè i els últims detalls abans d’explotar el cas que avui els ha fet llevar aviat. Repassar l’hora que el sergent, el segon a bord, ha de recollir a la lletrada de l'administració de justícia i les últimes indicacions abans d’iniciar la ruta cap al polígon de Riuclar, avui objectiu d’aquests policies. ElNacional.cat ha pogut acompanyar els agents d’aquesta unitat en la fase final d’una investigació de salut pública que ha de servir per desmantellar una plantació d’interior que fa mesos que està en marxa en una nau del carrer del Ferro de Tarragona.

Durant aquests dos mesos els especialistes antidroga d’aquesta Unitat d’Investigació han estirat tots els fils necessaris per recollir tots els indicis possibles per acreditar que a l’interior d’aquella nau que d'aquí a poc temps s’assaltarà amaga una plantació de marihuana. Cada dia els Mossos de totes les comissaries de Catalunya reben informació ciutadana sobre possibles noves plantacions. És feina dels investigadors destriar aquesta col·laboració ciutadana per enfocar les seves investigacions i després, abans de poder-la desmantellar, tenir clar què s’hi poden trobar. Els agents, i sempre amb l’objectiu d’evitar ser detectats pels responsables de la plantació, fan vigilàncies, seguiments i comprovacions discretes.

La guerra contra les plantacions de marihuana sembla una lluita sense quarter, que no s'acaba mai, però això no desmotiva als investigadors, que creuen que cal lluitar, i guanyar pam a pam, i enviant un missatge clar als narcotraficants. A més plantacions desmantellades, el Camp de Tarragona i Catalunya en general serà un territori menys amable per les màfies que inverteixen en aquest negoci a casa nostra. Ara, però, a ningú se li escapa, tampoc a la policia, que la batalla s'està perdent malgrat la feina ingent que des de cada comissaria del país es fa per desmuntar plantacions gairebé diàriament.

“Llum verda”

L’hora D pactada amb l’autoritat judicial s’acosta. “Llum verda” anuncia el sotsinspector als tres equips de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) que s’encarregaran de fer l’assalt. Les tres furgonetes arriben davant de la nau, es despleguen tal com havien planificat i en pocs segons ja són a l’interior d’on tothom espera trobar la marihuana. A l’exterior espera la lletrada judicial, el sotsinspector, el sergent i tots els efectius de la Unitat d’Investigació. Saben que han fet la feina i que gairebé mai fallen, però el dubte de si els agents que estan fent l’assalt trobaran o no trobaran la plantació que ells imaginen el fa estar nerviosos. Després de menys de deu minuts, que es fan llargs, els responsables de l’ARRO surten de la plantació i amb el dit polze aixecat, a la distància, confirmen que tot ha anat bé. S’ha trobat una plantació de marihuana i s’ha detingut un dels objectius. Ara sí, amb tots els racons de la nau assegurats, els investigadors hi entren. Comença la segona fase de l’explotació.

Els agents tenen ara feina en fer el recompte de les plantes que s’han trobat a l’interior. El nombre de plantes supera al que els jutges consideren de notòria importància, i que comporta possibles penes de presó més altes, però és inferior al nombre que havien calculat des de fora els investigadors dels Mossos d’Esquadra. El nombre, però, no deixa de ser una dada més. Els investigadors han trobat plantes molt grans amb molta capacitat de creixement i amb un alt valor toxicològic, que és el que després, quan les mostres que recuperen passen pel laboratori, servirà per acabar les diligències i bastir el cas contra els detinguts. 

Milers de diners invertits en plantacions de marihuana

Els agents comptabilitzen, a més de les plantes, també tota la instal·lació que els narcotraficants havien muntat per mantenir les plantes vives i, alhora, evitar ser enxampats. Una gran part de la inversió que fan les màfies és amb la instal·lació de conductes d’aire i filtres per evitar que l’olor de marihuana surti a l’exterior i puguin ser detectats per veïns o la policia. Hi ha milers d’euros invertits amb llums, transformadors, filtres i aparells d’aire. El sergent, un dels homes més experts de la unitat, descobreix al lavabo de la nau una màquina per assecar la marihuana valorada en milers d’euros. 

En el moment de l’entrada els Mossos d’Esquadra només han trobat un dels jardiners si bé es pot veure, a la segona planta de la nau, tendes de campanya i matalassos que indiquen que com a mínim hi havien arribat a viure tres persones. És habitual que els responsables de les plantacions facin rotar els jardiners entre plantacions o que els tornin al seu país al cap d’un temps. Els investigadors creuen que poden haver fet l’explotació de la investigació en el moment de relleu i que per això només hi havia un sol home a l’interior. 

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16.15.29 (1)
Agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra a la porta de la nau

A la planta superior també s'han trobat pantalles des d'on es veien imatges de l'exterior. Els jardiners, preocupats per possibles assalts d'altres grups criminals, prenen totes les precaucions possibles, sigui amb càmeres de vigilància o amb armes per poder-se protegir ells i la droga que custodien. Els investigadors han trobat diversos queviures que els jardiners fan servir per menjar i passar els dies. Els homes que s’instal·len en aquestes plantacions ho fan en règim de clausura i són altres persones, d’un escalafó superior en l’entramat de la màfia, qui s’encarrega de portar-los un cop cada dues setmanes, menjar per poder sobreviure. En el moment de demanar autorització judicial per entrar a la nau, i sabent que era possible que es trobés menjar que caduca, la Unitat d’Investigació sol·licita autorització per tal d’entregar, al mateix dia, el menjar al Banc d’Aliments per evitar que es faci malbé. 

Amb l’escorcoll fet i tot el material trobat registrat, és el moment de recollir i fer efectiva la detenció de l’home que els Mossos han trobat a l’interior de la nau. Ara serà entregat al jutge de guàrdia i serà aquest el que decideixi, segons les proves i la petició de la Fiscalia, si ha d’ingressar a presó o pot quedar en llibertat amb càrrecs. Si no entra a presó, auguren els investigadors, és possible que la mateixa màfia l’extregui com més aviat millor del nostre país, sigui recanviat per altres jardiners, que no tenen contacte social amb ningú de Catalunya, que molts cops venen del mateix poble d'Albània i els traslladen directe de l'aeroport a la plantació.

Qui hi ha darrere de les plantacions?

Aquesta investigació és la segona fase d’una altra que els mateixos agents van fer fa alguns mesos, també contra un grup de jardiners albanesos que tenien una plantació de marihuana. En la mateixa operació d'avui, però fora de la plantació, els Mossos han detingut un home rus i un home de nacionalitat espanyola per la seva relació amb l’entramat. Un és el testaferro que havia llogat la plantació i l’altre l’encarregat de fer transaccions econòmiques per blanquejar els diners de la droga. Però a la pregunta clau els investigadors de la Unitat d’Investigació no hi tenen resposta. Qui s’amaga darrere d’aquestes plantacions? Tot el material que s’ha desmantellat en aquesta nau necessita una gran inversió i darrere hi ha algú que sap que, per molt que la policia les vagi desmantellant, el negoci és prou rendible per a seguir invertint en marihuana 'DO Catalunya'. 

Els investigadors de les comissaries de territori es dediquen a la guerra de primer nivell -una feina que han de compaginar amb totes les altres investigacions, de salut pública, però també de patrimoni i d’agressions sexuals- per anar escapçant les plantacions i evitar que a cada cantonada n’hi hagi, però és responsabilitat de les unitats centrals de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), amb la intel·ligència obtinguda per les Unitats d’Investigació (UI), estirar el fil per saber qui hi ha darrere de les plantacions que gairebé cada dia desmantellen els Mossos d’Esquadra per tot el país i arribar al capdamunt de les màfies internacionals que operen, ara per ara amb impunitat judicial, a casa nostra i que les financen per guanyar-hi milions d'euros.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16.15.29 (2)
El detingut a l'interior de la plantació de marihuana, a Tarragona

El negoci de la marihuana a Catalunya és rendible i la punibilitat actual evita que els detinguts a les plantacions s'enfrontin a greus penes de presó, un fet que converteix el nostre país -on se suma també un còctel ideal, pel clima mediterrani- en el principal productor i exportador de la marihuana. Però aquesta droga no és inofensiva. Ni pels consumidors finals ni tampoc per les persones que s'hi involucren. Cada cop la policia troba més armes en plantacions de marihuana -aquesta setmana, la policia catalana ha trobat dues armes de foc en entrades en plantacions a Rajadell (Bages) i a Valls (Alt Camp). L'escalada de violència, amb diversos homicidis relacionats amb el tràfic de marihuana, i l'entrada al món criminal de persones sense antecedents, cridats pels beneficis que genera aquest il·lícit negoci -paletes, electricistes, persones que lloguen les naus...- posen en relleu que el fenomen de la marihuana és un problema de primer nivell al qual alguns especialistes en narcotràfic asseguren que la policia ja fa tard.