Els efectes del canvi climàtic continuen impactant any rere any sobre Catalunya. Si bé la proliferació d'alguns insectes com els mosquits o les mosques són freqüents en aquesta època de l'any, l'augment de les temperatures i les pluges d'aquest 2022 presenten l'escenari perfecte per la proliferació de plagues fora del comú. L'Associació Catalana d'empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP) ha donat a conèixer els detalls de les principals plagues que amenacen l'estiu català i n'ha destacat uns clars protagonistes: els mosquits. 

"La gran plaga d'aquest estiu serà el mosquit tigre que, amb les pluges de la primavera i la prolongació de les altes temperatures provocada pel canvi climàtic, està present durant bona part de l'any", ha explicat Quim Sendra, director de l'ADEPAP, segons recull Efe. D'entre els mosquits, el tigre és el que es perfila com la principal amenaça aquesta temporada. Més enllà de les seves molestes picades, aquest insecte és capaç de transmetre malalties com el Dengue, el Zika i el Chikungunya. Segons apunta l'expert, la crisi ambiental ha provocat que el mosquit tigre hagi adaptat els hàbits, que ja no són exclusivament nocturns, sinó també diürns. "Des de fa tan sols uns mesos, a més, hem detectat dos tipus de mosquit que encara no havíem albirat a Catalunya, en concret l'Aedes aegypti, que prové d'Àfrica, i l'Aedes japonicus, d'Orient", ha afegit.

Altres insectes

Els mosquits no són els únics insectes que han trobat en el context climàtic actual una gran oportunitat per reproduir-se massivament. L'altre insecte sobre el qual els experts tenen els ulls fixats aquest estiu són les xinxes. Sendra ha destacat que es preveu una possible plaga de xinxes coincidint amb l'arribada massiva de turistes, els quals les poden transmetre a través dels seus equipatges. Aquests insectes, si bé no transmeten malalties greus, provoquen unes picades molt molestes. 

Hi ha altres insectes que no són transmissors de malalties tan perilloses com el mosquit tigre que tornaran a tenir una gran presència aquest estiu: la mosca de la fruita; la mosca negra, que afecta en zones properes a rius com l'Ebre i el Ter; i la vespa asiàtica, un depredador que ataca a l'abella de la mel.

Rosegadors 

No només els insectes protagonitzaran les plagues d'aquest estiu a Catalunya, els rosegadors també. Arran del confinament han canviat els seus hàbits i s'atreveixen cada vegada més a conviure amb els humans, fet que facilita que hi hagi una major presència d'aquests animals. Aquest no és, però, l'únic motiu, ja que la normativa europea per restringir els productes per controlar-les, els rodenticides, augmenten la població d'aquests rosegadors. Tot i això, Sendra ha aclarit: "És una bona notícia que els rodenticides es restringeixin a la ciutadania, però el sector professional sap com usar-los i per això demanem al Ministeri de Sanitat que reconsideri la seva decisió, ja que és un reglament que països com el Regne Unit eviten si els seus professionals actuen adequadament". 

Control de les plagues

Davant d'aquests auguris de plagues a l'estiu és comú preguntar-se: com s'ha d'actuar? Sendra ha recomanat prendre mesures preventives i confiar en els professionals per garantir la seguretat i la salut ambiental en tots els àmbits de la vida quotidiana. "Les plagues tenen tres objectius: trobar un espai on reproduir-se, acumular recursos (aliments) i no tenir depredadors a prop, i cada vegada tenim menys eines per controlar-les, amb el que les altres dues facetes s'incrementen", ha exposat l'especialista.