L’incendi del Pont de Vilomara, al Bages, va ser provocat. Els Agents Rurals no en tenen cap dubte i així ho han fet saber al jutge de guàrdia que tutela la investigació des dels jutjats de Manresa. Així ho ha explicat, com a principal línia d’investigació, Jaume Torralba, cap de l’Àrea Regional de la Catalunya Central del Cos d’Agents Rurals, que és qui lidera la investigació que estan fent els Agents Rurals per aclarir com es va iniciar l’incendi que ha cremat durant tres dies al Bages, al Pont de Vilomara, Sant Vicenç de Castellet, Sant Fruitós del Bages i Talamanca. La investigació, a hores d'ara, encara no ha permès identificar qui va ser l’autor d’aquest incendi intencionat, feina que es farà ara conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, però el que sí que tenen clar és que va ser intencionat, pels indicis que s’han trobat. 

Un piròman va iniciar l’incendi del Pont de Vilomara

Això tanca la porta a la possibilitat que fos un fet per causa natural, un llamp per exemple, com ja van descartar la mateixa nit de l’incendi, i que fos un accident o una negligència, i, per tant, confirma la teoria que ahir ja ressonava al centre de comandament avançat de Sant Vicenç de Castellet i que diverses fonts havien confirmat a ElNacional.cat: un piròman va iniciar el fatal incendi del Pont de Vilomara. Els Agents Rurals han trobat dos punts d'inici del foc, fet que encara dóna més força a la teoria.

57fbc66f74e7c09f0b3ae9e8e9c02ad9295907b8
Imatge de la zona del Pont de Vilomara, on es va iniciar l'incendi / EFE

Falta el qui i també el com. Els Agents Rurals han identificat la zona exacta on es van iniciar les flames, a la frontera entre el terme municipal del Pont de Vilomara i Sant Vicenç de Castellet, i les investigacions dels Agents Rurals, que van arrencar en el mateix moment que el foc ja havia avançat i van poder accedir amb seguretat a la zona, han aclarit que es va preparar la zona per iniciar-hi el foc. Com es va iniciar, si amb acceleradors o d’altres productes, els Agents Rurals no n’han volgut donar detalls, tenint en compte que la investigació està judicialitzada. Quan puguin aclarir el com i també qui, n’informaran el jutge. 

Un altre incendi provocat a Sant Vicenç de Castellet

En canvi, sí que va ser intencionat l’incendi que el passat 12 de juliol es va iniciar a la zona de les antenes, a Sant Vicenç de Castellet, també a tocar de l’incendi d’aquests dies. Les sospites són que els podria haver causat la mateixa persona. Hi ha una investigació conjunta dels Agents Rurals amb els Mossos d’Esquadra per investigar els fets. Tot i això, els dos, el del Pont i aquest, tenen pautes d'intencionalitat diferent. Aquest primer va ser de nit i en una zona urbana. En canvi, el del Pont de Vilomara va ser de nit i en una zona remota.

L’incendi de Manresa, un ocell electrocutat

Els Agents Rurals també han aclarit que l’incendi que ahir a la tarda va tornar a posar en tensió el cos dels Bombers, amb noves flames a tocar de l’incendi del Pont de Vilomara, en aquest cas, a tocar del polígon Bulfavent de Manresa, no sembla provocat. En aquest cas va ser un ocell que va impactar contra una línia elèctrica i, en electrocutar-se, va caure a terra, causant l’inici de les flames. 

ocell electrocutat incendi manresa
Un ocell electrocutat va ser la causa de l'incendi de Manresa / Cedida

Va cremar durant tota la tarda, avançant amb força, però ancorat i amb poc potencial. A primera hora del vespre va ser estabilitzat, després de cremar una cinquantena d’hectàrees. L’aparició d’un incendi a tocar de l’incendi que ja estava en marxa, i tenint en compte que no tenia cap mena de connexió que fes pensar que fos un focus secundari va fer encendre totes les alarmes, i més tenint en compte que els Agents Rurals i els Mossos ja sospitaven el que s’ha confirmat avui: hi havia un piròman escampant foc per la zona del Bages. S’està investigant també un tercer incendi, també registrat ahir, a Navarcles, també a la comarca, que va poder ser atacat amb èxit amb només dues dotacions.

EuropaPress 4583585 vehiculo afectado fuego urbanizacion river park 19 julio 2022 pont vilomara
Imatge d'un dels vehicles cremats a River Park, al Pont de Vilomara / Lorena Sopêna

El Pont de Vilomara, el pitjor incendi

Les flames de l’incendi del Pont de Vilomara han calcinat més de 1.700 hectàrees en diversos municipis del Bages i afectant de manera més crítica dues urbanitzacions, sobretot, River Park, on el foc ha arrasat més de 40 cases i desenes de terrasses i porxos. Al voltant de dos quarts de quatre del diumenge les flames van arribar, com una ràpida llengua de foc, per sobre de les cases. Un dels veïns que ho va viure, en Jaume, es va tancar a casa per protegir-la, i ha explicat com ho va viure a ElNacional.cat. L’incendi ara ja està estabilitzat tot i que per tot el llarg perímetre, les darreres hores, s’han viscut represes, que els Bombers han pogut apagar i controlar. Aquesta nit diverses dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat seguiran a lloc per remullar els punts calents que encara queden.