Els pilots de Ryanair han donat suport massivament a l'adopció de mesures legals, entre elles la vaga, com a protesta pel possible tancament de la base de Girona, i les ja confirmades de Tenerife Sud, Las Palmas de Gran Canària. Uns tancaments que "suposaran l'acomiadament de més de 100 pilots a tot Espanya".

Més d'un 90% dels pilots consultats pel sindicat Sepla han respost a la pregunta "autoritzes a la Secció Sindical a prendre totes les mesures legals que es considerin necessàries, inclosa la vaga, per resoldre l'actual conflicte?" segons ha informat el Sindicat Espanyol de Línies Aèries (Sepla).

En un comunicat publicat aquest dijous, Sepla assenyala que "encara no ha convocat cap vaga", encara que "no descarta fer-ho en les properes setmanes". Malgrat això, exhaurirà totes les vies de negociació amb l'empresa. "Esperem que la companyia reflexioni en la seva decisió, que no està emparada per cap motivació econòmica ja que Ryanair continua anunciant beneficis any rere any" han afirmat des de la Secció Sindical de Sepla de Ryanair.

Sepla denuncia que Ryanair ha anunciat el tancament de bases "sense realitzar el procediment legal obligatori per dur a terme un acomiadament col·lectiu" i igualment, considera que aquests acomiadaments "no s'ajusten a la legalitat, per no estar motivats ni legalment ni econòmicament".

L'equip legal del Sepla està estudiant de quina forma donar sortida a la voluntat del col·lectiu i assenyala que les mesures que s'adoptin finalment seran degudament comunicades a l'opinió pública, "a fi de perjudicar el menys possible als passatgers".

10 dies de vaga al setembre

Els tripulants de cabina de Ryanair mantenen deu dies de vaga el setembre després del fracàs de la mediació amb l'empresa.

Els sindicats calculen si es tanqués Girona afectaria entre 40 i 50 pilots i 130 treballadors de cabina. La representant d'ÚS, Lídia Arasanz, manté que l'empresa no els confirma els plans que té però que continua "amenaçant" amb el "risc" de tancar. "Això ens fa pensar que podem acabar com Tenerife i Las Palmas", va lamentar.

"Si volen fer un procediment d'acomiadament col·lectiu es regiran els procediments que marca la legislació espanyola, no poden funcionar amb amenaces", va lamentar. A diferència que les bases canàries -que ja tenen fins i tot anunciada data de tancament per al 8 de gener de 2020-, en el cas de Girona només es planteja el "risc" de tancar-la.

Tanmateix, Arasanz es tem que la base de Vilobí d'Onyar pot tenir el mateix destí que les bases canàries. Fonts sindicals confirmen, a més, que en l'últim comunicat que l'empresa va enviar a la plantilla el 9 d'agost insistia que existia "risc potencial de tancament" de Girona.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat