Emilio Montes és el sacerdot de l'església de Valdepeñas, a Ciudad Real, i un dels seus sermons s'ha fet viral i no pas pel contingut religiós. El passat 4 d'octubre, Montes es va dirigir als seus feligresos per tractar temes econòmics, una picada de crostó de 10 minuts que es pot veure al següent vídeo:

"Avui serà llarg, no tallis", li diu Montes al càmera que grava per retransmetre la missa per Youtube. El sacerdot està disgustat amb els seus feligresos perquè considera que aporten pocs diner a la parròquia i que es despreocupen del que han costat unes llargues obres de 8 anys

"Ningú m'ha preguntat quant ha costat l'obra ni quan falta per acabar de pagar-la", indica Montes abans de recordar que per costejar-la "la parròquia ha posat 600.000 euros, el ministeri de Foment 300.000, l'ajuntament de Valdepeñas 170.000 i Iberdrola 50.000".

Després de fer números, el sacerdot recorda als allà presents que encara falten per pagar 80.000 euros.

Uns feligresos que "contribueixen poc"

És en aquest moment quan comença el reguitzell de retrets amb acusacions personals, res de generalitzar, el sacerdot està enfadat. Montes explica que ningú de la parròquia fa aportacions importants: "Ningú posa més de 50 euros al mes i n'hi ha que només n'aporten 6", ha apuntat al mateix temps que ha destacat que "porto 11 anys aquí i catequistes i membres de la parròquia de tota la vida no són capaços de donar més de 6 euros".

El capellà, fins i tot, confessa una petita trampa que fa als seus feligresos però que no sorgeix efecte: "Intento fer trampa i dir als que donen 6 euros que recordava que m'havien dit de pujar a 10, i em segueixen dient que amb 6 ja estan conformes".

Els funcionaris

Ara l'obra ja està acabada i Montes tem que alguns deixin d'aportar el que ell considera una quantitat insignificant: "Ja hem acabat i molts pararan d'aportar, i parlo de gent, de funcionaris, que em diuen que no arriben a finals de mes si han d'aportar 20 euros mensuals a la parròquia". 

El sacerdot no té cap problema en assenyalar i parlar d'un home conegut del poble, "que cobra diners públics, més de 36.000 a l'any", que sempre li diu que li passarà el seu número de compte i no compleix mai. 

També es refereix a un home que mai ha fet cap aportació i que després "té la cara dura de trucar-me perquè li guardi un lloc el dia de la inauguració de l'obra".

Finalment, Emilio Montes recorda que "10 euros és el que costa una ronda de cerveses" i subratlla que en una casa "on entren dues nòmines" n'haurien de sortir "dos rebuts per a l'església".