L'empresa tabaquera Philip Morris International ha dit que deixarà de vendre les cigarretes Marlboro en el Regne Unit, a tot tardar a finals de la pròxima dècada. També han demanat al govern anglès que prohibeixi la venda dels productes de tabac.

Aquestes declaracions es produeixen en mig de la disminució del nombre de fumadors en el Regne Unit, després de moltes campanyes de conscienciació per reduir el consum de tabac. 

Un món sense cigarretes

Molts inversors ja han eliminat el tabac de les seves carteres, i un nombre creixent d'institucions financeres s'han compromès a implementar polítiques lliures de tabac. El CEO de Philip Morris International Jacek Olczak va declarar al dario Sunday Telepraph que el govern britànic hauria de "tractar les cigarretes com els automòbils de gasolina", que la seva venda es prohibirà a partir del 2030.

La companyia va afegir al comunicat que "pot existir un món sense cigarretes"

"Com més aviat passi, millor serà per tots", va dir la vicepresidenta de comunicacions estratègiques i científiques, Moira Gilchrist. "Amb les mesures adequades, Philp Morris pot deixar de vendre cigarretes en el Regne Unit d'aquí a 10 anys", va argumentar.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el tabaquisme, inclosa en la inhalació passiva del fum, mata més de 8 milions de persones cada any. Aquesta xifra es compara amb la de prop de 4,2 milions de morts registrades a causa de la covid.

Cotitza a borsa

Philip Morris International cotitza a la borsa de Nova York i ha invertit 8.000 milions de dòlars i ha contractat a desenes de científics i tècnics per desenvolupar alternatives de menor risc a les cigarretes, inclòs el seu producte estrella els IQOS, que escalfa el tabac en lloc de cremar-lo.

"Deixar de fumar és la millor opció, però pels que no ho desitgin, la ciència i la tecnologia ha permès a empreses com la nostra crear millors alternatives per seguir fumant", va dir el CEO. L'empresa està decidida a generar més del 50% dels ingressos nets amb productes sense fum en un temps de quatre anys, en comparació amb el 25% actual.

Tabac mentolat

A Espanya, ja fa un any que el tabac mentolat va desaparèixer dels estancs, un producte clàssic que per moments fins i tot va arribar a convertir-se en una icona malgrat que a Espanya el seu pes sempre va ser residual durant els més de 50 anys que ha estat a la venda.

La seva prohibició va venir de Brussel·les, va ser llargament anunciat i afectarà un nombre reduït de fumadors en el cas espanyol: segons la Taula del Tabac -entitat que agrupa a tot el sector, des de cultivadors fins a marques i estancs- suposa un 3 % del total de vendes, encara que a les Canàries són l'excepció i allà la quota de mercat triplica la mitjana i ronda el 10 %.

Imatge principal: Tabac fumar terrassa. - EFE